Kampanja “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”

       

Udruženje parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i Privredne komore Srbije, pokrenulo je kampanju “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”, danas, 22. juna Trgu republike u Novom Sadu.

Cilj ove kampanje jeste ukazivanje na fatalne posledice uticaja saobraćaja na životnu sredinu i neophodnost razvoja eko mobilnosti u Srbiji.

Uz poruku “Promeni sebe, ne prirodu”, promovisan je bicikl kao alternativa automobilskom saobraćaju, čijom se upotrebom smanjuju gužve, nivo buke i zagađenja u urbanim sredinama. Ukazano je i na značaj efikasnog upravljanja parkiranjem u zaštiti životne sredine u gradu, kao i na druge vidove održivog saobraćaja, što su javni prevoz, biciklizam, pešačenje i upotrebu električnih automobila, koji su energetski efikasniji, manje zagađuju životnu sredinu i racionalnie koriste raspoloživi prostor.

JKP “Parking servis” Novi Sad kontinuirano podiže svest građana da čuvaju sredinu u kojoj žive, između ostalog razvojem alternativnog načina prevoza u gradu. “NS bike” sistem za iznajmljivanje gradskih bicikala funkcioniše već osam godina, te danas broji trinaest stanica sa preko 20.000 iznajmljivanja u sezoni i preko 5.000 redovnih korisnika. Postavljen je i prvi punjač za električne automobile u Novom Sadu, čije korišćenje je besplatno za sve korisnike.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments