Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U centru grada postavljen je Karavan ljubavi, u kojem sugrađani mogu da doniraju krv do petka, od 12 do 15 časova. 

-Karavan ljubavi je humanitarna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Trajaće od danas do kraja radne nedelje, s tim što će transfuziomobil biti postavljen nešto ranije. Pozivam ovom prilikom sve sugrađane da budu humani i pridruže se Karavanu ljubavi i da nekome spasu život- istakla je Teodora Jovanović iz Centra za međunarodnu javnu politiku u Novom Sadu.

Jelena Ćulić, iz Zavoda za transfuziju krvi, rekla je za naš portal da krv mogu da daju sve zdrave osobe, od 18 do 65 godina starosti, da se dobro osećaju i da nemaju hronične bolesti.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-U ovoj epidemiji koronavirusa takođe je bitno da davalac krvi nema nikakve respiratorne probleme i infekcije. Pre davanja krvi se popunjava upitnik, nakon toga se uzima krv iz prsta kako bi se proverio nivo hemoglobina, a ako je to u redu prelazi se na mali sistematski pregled, gde će se utvrditi da li davalac može da da krv- istakla je Ćulić.

Ona je istakla da i ako je neko od davalaca krvi primio vakcinu bitno je znati kada krv sme da se donira. Vakcinisani Fajzer ili Sinofarm vakcinom krv mogu dati odmah, ukoliko se dobro osećaju. Ukoliko je osoba primila AstraZeneka ili Sputnjik vakcinu davanje krvi se odlaže na dve nedelje.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments