I Klinički centar Vojvodine (KCV), i sve druge zdravstvene ustanove u AP Vojvodini, raspolažu dovoljnim količinama zaštitne opreme za borbu protiv epidemije korona virusa, izjavila je danas direktorka tog centra prof. dr Edita Stokić.

“KCV je još na početku epidemije u Kini, u svom planu rada predvideo nabavku zaštitne opreme neophodne za takve situacije, pa smo bili spremni kada je ona počela i kod nas. U toku je i redovno snabdevanje potrebnim materijalom i zaštitnom opremom i na nivou našeg centra, ali i na nivou cele AP Vojvodine”, naglasila je ona.

Ona je dodala da KCV ima i jasnu strategiju funkcionisanja u slučaju obolevanja još većeg broja građana od korona virusa.

“Imamo precizan plan proširivanja kapaciteta, stručan kadar i dovoljnu količinu medicinske opreme koju zahteva takva epidemiološka situacija”, rekla je direktorka KCV.

Prema njenim rečima, mere zaštite od obolevanja i širenja korona virusa striktno se primenjuju na svim klinikama KCV koje, i u novonastalim okolnostima, obavljaju svoju funkciju.

“Na našoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo je, tako, od 6. marta kada je u našoj zemlji registrovan prvi slučaj korona virusa, rođeno 426 beba”, precizirala je.

Ona je podsetila da se, u ovom trenutku, na Klinici za infektivne bolesti KCV od korona virusa leči 14 pacijenta zaraženih korona virusom, od čega se četiri, zbog teškog opšteg stanja, nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

“S obzirom na prirodu bolesti, multidisciplinarni tim lekara i drugog osoblja KCV kod svih pacijenata sprovodi kontinuirani dvadesetčetvoročasovni monitoring njihovih vitalnih parametara”, zaključila je ona.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments