Foto: KHON2
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da događaji u Kazahstanu nisu prvi ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari drugih država i da je tokom nereda u toj zemlji korišćen, kako je rekao, „ukrajinski scenario“, uključujući i informatičku podršku.

 

Putin je na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, održanoj u formi video-konferencije, rekao da su iskorišćene dobro organizovane grupe militanata koje su, kako je ocenio, „očigledno obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu“.

– Njihov napad na Kazahstan je u suštini bio čin agresije i na to je bilo neophodno reagovati bez odlaganja. Neredi u Kazahstanu nisu bili spontana reakcija građana zbog poskupljenja goriva. Pretnju po državnost Kazahstana ne predstavljaju  protesti zbog cene goriva, već činjenica da su destruktivne unutrašnje i spoljne sile iskoristile situaciju. Događaji u Kazahstanu nisu prvi ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari država Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti, ali mere koje je ta organizacija preduzela pokazuju da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u državama članicama niti scenario takozvanih obojenih revolucija – naglasio je ruski predsednik, i dodao da će snage ODKB biti u Kazahstanu sve dok predsednik te države bude smatrao da ima potrebe za tim.

 

Istovremeno, oglasila se i Kina: Vlada u Pekingu je zvanično saopštila da je Kina spremna da poveća saradnju s Kazahstanom u oblasti sprovođenja zakona i bezbednosti i da pomogne toj zemlji da se suprotstavi uplitanju spoljnih sila.

– Nedavna previranja u Kazahstanu pokazuju da je situacija u centralnoj Aziji i dalje suočena s teškim izazovima, i još jednom dokazuju da neke spoljne sile ne žele mir i spokoj u našem regionu. Predsednik Si Ðinping je rekao predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu da se Kina odlučno suprotstavlja bilo kojoj sili koja destabilizuje Kazahstan – poručio je zamenik ministra spoljnih poslova Kine Ju Vang.

U međuvremenu, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je zajedničkim snagama s Rusijom moguće naći politički put ka napretku, ali i da se reši zabrinutost Moskve, dodajući da ipak i dalje postoji rizik od konflikta.

– Moramo da radimo naporno i nadamo se najboljem, ali i da se pripremimo za najgore. Naša alijansa je spremna za novi oružani konflikt u Evropi ukoliko pregovori s Rusijom o evropskoj bezbednosti propadnu – rekao je Stoltenberg, parafrazirajući legendarnu izjavu Josipa Broza Tita: „Živimo kao da će hiljadu godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra početi rat.

Alo.rs/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments