Foto: novisad2021.rs

U okviru prve faze rekonstrukcije prostora nekadašnje fabrike “Petar Drapšin”, poznatijeg kao Kineska četvrt, na tom delu Limana biće uskoro uređene javne površine i kompletno obnovljena infrastruktura.

Time praktično počinje izgradnja Omladinskog kreativnog polisa, jednog od najvažnijih infrastrukturnih delova projekta “Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021”.

Gradska Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je tender za izvođača radova, a ponude za realizaciju planiranih poslova trebalo bi da stignu do 5. septembra.

“Parterno uređenje prostora podrazumeva čuvanje posebnih urbanističko-arhitektonskih lokaliteta kao i uslova za formiranje kreativnog distrikta u okviru kompleksa bivše fabrike”, ističe se u konkursnoj dokumentaciji.

Planirano je da na tom delu Bulevara despota Stefana, od raskrsnice sa Šekspirovom ulicom do Mosta slobode, kolovoz bude obnovljen i proširen kao i da budu izgrađeni trotoari i kolski prilazi u zoni obližnjeg studentskog doma.

Biće, takođe, izgrađene biciklističke staze i parking mesta duž bulevara kao i trotoari.

“Pešačke staze kao i parking mesta moraju biti od montažno-betonskih elemenata”, precizira naručilac radova i napominje da će parterno uređenje te lokacije biti izvedeno granitnim kockama.

Ta lokacija dobiće i LED rasvetu, a svim radovima prethodiće izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže. Na delu stovarišta “Mostogradnje” naći će se mesto i za novu zelenu površinu sa parkingom za posetioce budućeg Kreativnog polisa mladih.

Ranije usvojenim planom prostor Kineske četvrti namenjen je za potrebe kulture, umetnosti, zanatstva i preduzetništva u kreativnim industrijama, kao jedini takav prostor u Novom Sadu i Srbiji, ali i jedan od malobrojnih u regionu.

Izvor: Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments