Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U olimpijskoj godini, samo nekoliko nedelja pred odlazak u Tokio, održana je promocija knjige “Novosadski olimpijci” autora Dobrivoja Antonića, na Petrovaradinskoj tvrđavi. 

Knjiga sadrži ostvareni san 121 novosadskog sportiste, učesnika Olimpijskih igara, sa 61 osvojenom medaljom na OI.

Prisutnima su se obratili predsednik Asocijacije sportskih veterana Zoran Pančić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, recezent knjige Đorđe Perišić i autor knjige Dobrivoje Antonić, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

-Danas promovišemo knjigu “Novosadski oplimpijci”, drugog dopunjenog izdanja, u izdanju Asocijacije sportskih veterana uz podršku Grada Novog Sada. Novosadski olimpijci učestvovali su na igrama od Atine 1896. godine do 2016. godine i postigli su sjajne rezultate na ponos našeg Novog Sada- izjavio je Pančić, bivši veslački reprezentativac iz Novog Sada i sam osvajač medalja na Olimpijadi.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Vučević rekao je da je ovaj događaj najava onoga što nas očekuje krajem sedmog meseca, početka Olimpijskih igara, po kojima se nekad i vreme računalo.

-Olimpijski duh jači je i od pandemije i svih izazova savremenog čovečanstava. Knjiga je posvećena svima koji su promovisali naš grad i državu. To je način da im se zahvalimo, da im odamo priznanje i da kažemo koliko su nas obradovali svojim uspesima. Asocijacija sportskih veterana je još jednom pokazala da njene članove ne napušta sportski duh što je bitno za celu zajednicu. Čestitam prof. Antoniću na pisanju ove izvanredne knjige, a Božidaru Maljkoviću poručujem da povede, do sada, najjači srpski tim u Tokio i da nam donesu dobre vesti. Nek pobeđuju gde god mogu, a da iz poraza samo nauče kako da budu jači- naglasio je Vučević.

Autor knjige Dobrivoje Antonić ponosno je istakao da je imao sreću da ceo svoj život provede u Novom Sadu i u sportu, pa je tako rezultat i ova knjiga.

-Ja sam samo zabeležio te rezultate i njihove biografije. Zajednička nam je obaveza da svake četiri godine dopunjujemo ovu knjigu i to svi zajedno. Nikola Jokić je novosadski olimpijac, on je svoju sportsku karijeru počeo u Novom Sadu u KK “Vojvodina”. Svoj prvi meč Novak Đoković je odigrao za seniorsku reprezenaciju na Sportskom centru “Sajmište” u velikoj dvorani, tako da je Novi Sad taličan za naše sportiste i vrhunske sportske rezultate- izjavio je Antonić.

Ivona Karan

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments