Foto: RTV (Jaroslav Pap)

Februarska nagrada se dodeljuje od 1998. godine, od tada do danas ovo prestižno gradsko priznanje ponelo je 22 istaknutih građana. Ovogodišnji dobitnik je prof. dr Vladimir Petrović koji je svojim radom i zalaganjem pomogao da prebrodimo tešku godinu koja je za nama.

Prof. dr Vladimir Petrović je epidemiolog, redovni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Rođen je u Karlovcu 1973. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Varaždinu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 1997. godine sa prosečnom ocenom 9,36. Nosioc je nagrade Ministarstva prosvete kao jedan od 20 najboljih studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Zatim je specijalizirao epidemiologiju 2003, magistrirao 2004, a doktorirao 2008. godine. Inicijativu da ovo gradsko priznanje dobije prof. dr Vladimir Petrović podneli su Medicinski fakultet i PU “Radosno detinjstvo”. Oni su u obrazloženju naveli da je Petrović autor i koautor u više od 90 naučnih i stručnih radova i publikacija, od kojih preko 40 na SCI listi vodećih svetskih časopisa, te da pripada grupi vodećih stručnjaka Medicinskog fakulteta. Bio je član brojnih radnih grupa i komisija Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, gde je dao značajan doprinos u borbi protiv zaraznih bolesti u Novom Sadu, Vojvodini i zemlji u celini.

Učestvovao je i vodio epidemiološku službu Vojvodine u najvećim epidemijama u poslednjih 10 godina, od pandemije svinjskog gripa, epidemije malih boginja i pandemije КOVID 19.

Idejni je tvorac posebnih programa u oblasti javnog zdravlja na teritoriji AP Vojvodine, koji unapređuje preventivnu delatnost u gradu i pokrajini. Кroz gradske projekte unapredio je nadzor nad infekcijama Humanim papiloma virusima, i na predlog Grada, a u saradnji sa kolegama iz instituta i fakulteta, razvio program imunizacije protiv HPV infekcija, koji ima sjajan odziv među građanima. Aktivan je u domaćim i međunarodnim organizacijama i udruženjima, a učestvovao je u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim projektima.

– Ova nagrada za mene predstavlja veliku čast jer dolazi na predlog kolega i sugrađana. Nagrada će svakako biti podstrek za dalji rad i nova dostignuća u poslu kojim se bavim za dobrobit svih u Novom Sadu. Zahvaljujem ustanovama koje su me predložile za ovo značajno priznanje, kao i Gradskoj skupštini I Gradonačelniku Grada Novog Sada, koji su odlučili da mi ga dodele – rekao je za naš portal prof. dr Vladimir Petrović.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, a povodom Dana Grada koji se obeležava 1. februara. Dobitnici su uvek oni građani koji su se istakli u aktivnostima i delima koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada, zatim koji su dali značajan doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima kao i u izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i koji su imali značajan angažman u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima. Ovogodišnji novčani deo nagrade iznosi 130 hiljada dinara.

Prva nagrada je dodeljena 1998. i to kantautoru i pesniku Đorđu Balaševiću, 1999. doktoru medicinskih nauka i jednom od najpoznatijih kardio hirurga prof. dr Ninoslavu Radovanoviću, 2000. pesniku i piscu Aleksandru Tišma, 2001. glumici Miri Banjac, 2002. pijanistkinji Riti Kinka, 2003. romansijeru i dramskom piscu Laslu Vegel, 2004. bivšem fudbaleru FК Vojvodine i FК Jugoslavije Rodoljubu Malenčiću, 2005. književniku dr Drašku Ređepu, 2006. slikaru i ilustratoru Miloradu Mići Mihajloviću, 2007. akademiku Slavku Gavriloviću, 2008. novinaru Dimitriju Boarov, 2009. kompozitoru i dirigentu zabavne muzike Jovanu Adamov, 2010. novinaru Borivoju Bori Otiću, 2011. srpskom novinaru i publicisti dr Dušanu Popoviću, 2012. prof. dr sci. med. Đorđu Petroviću, 2013. prof. dr Draganu Popoviću, 2014. srpskom akademiku, piscu Dušanu Kovačeviću, 2015. političaru Jovanu Dejanoviću, 2016. atletičarki Ivani Španović, 2017. prof. dr Tihomiru Vejnoviću, 2018. fudbaleru Dušanu Tadiću, 2019. predsednici NURDOR-a Joland Korora, 2020. prof. dr Vladimiru Petroviću.

Autor: Mirjana Mažić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Tesla
25/01/2021 17:27

Čovek izgleda deset godina starije.