Na više lokacija u gradu osvanuli su plakati čija poruka glasi: “Ne može gari, opet da kradete”. Nepotpisani autor poruku je uputio šefu novosadskog odbora Narodne stranke Borislavu Novakoviću i nekadašnjem pokrajinskom premijeru Bojanu Pajtiću.

Novaković je bivši funkcioner Demokratske stranke i blizak saradnik Pajtića. Njihovo političko prijateljstvo nije prestalo ni kada je Novaković promenio stranku. Bora je bio veran stranački saborac, jedan od istaknutih lokalnih demokrata koji je za zadatak imao da učestvuje u prljavim poslovima ove partije.

Bojan Pajtić nije u političkoj penziji, kako tvrde pojedini mediji. On se, pre nekoliko godina, neformalno povukao iz javnosti, čemu je prethodio opšti poraz Demokratske stranke na svim nivoima vlasti, ali i lični poraz Pajtića kada je izgubio mesto lidera ove stranke.

Iako je zvanično jedini njegov angažman onaj na Pravnom fakultetu, oni upućeni u političku scenu Novog Sada tvrde da je Pajtić aktivan iz senke, u ulozi savetnika Borislava Novakovića.

Novaković se oglasio na Tviteru povodom spornih plakata, pozivajući na odgovornost brata predsednika Srbije Andreja Vučića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i navodnog vlasnika građevinske kompanije Galens, Nebojšu Petrića.

U videu koji je Novaković objavio, Vučića, Vučevića i Petrića tereti da su fašisti, koji predvode kriminalne grupe odgovorne za lepljenje plakata, iako ne postoje dokazi koji bi podržali njegovu teoriju. Na teške optužbe nadovezao se i Bojan Pajtić.

 

SAMI SEBI PISALI GRAFITE

Jedan od alata u kampanjama koje je vodila demokratska stranka u vreme kada je bila na vlasti, jesu politički plakati i grafiti, koji pominju njihove funkcionere u negativnom kontekstu. Ovaj strateški potez davao je odabranim pojedincima na popularnosti, jer se njihovo ime našlo u medijima u kontekstu žrtava prljave političke igre tadašnje opozicije.

Nakon što su demokrate izgubile uticaj u Vojvodini i Novom Sadu, javnost po prvi put saznaje za prave razloge da se imena mnogih demokrata nađu na posterima. Milionske krađe u kojima su učestvovali, između ostalog, Novaković i Pajtić.

Borislav Novaković bio je optuženi u sudskom procesu 2017. godine zbog malverzacija u Zavodu za izgradnju grada, čiji je bio direktor u vreme kada je Novi Sad pokraden u aferi izgradnje Bulevara Evrope.

Novaković je samo jedan od igrača koji su bili pod stranačkom komandom Bojana Pajtića. Nekadašnji prvi čovek Vojvodine, nikada nije politički odgovarao za malverzacije koje su njegovi stranački pijuni i poslovni saradnici počinili. Razvojna banka, možda je i najbolji primer zašto “Ne može gari, opet da kradete”. Više miliona evra pokradeno je iz ove institucije, a preko 500 ljudi ostalo je bez posla.

OPTUŽBE PROTIV PETRIĆA NE PIJU VODU

Nebojša Petrić spominje se kao vlasnik građevinske firme Galens. Petrića i njegovu kompaniju Novaković optužuje za buduću realizaciju projekta “Novi Sad na vodi” iako je sam projekat nastao u vreme vlasti DS-a, o čemu je naš portal pisao.

Petrić je novosadskoj javnosti poznat kao vlasnik i generalni direktor firme Promist, koja se uspešno bavi unosnim poslom uvoza, skladištenja i distribucije veštačkog đubriva.

Mediji su u nekoliko navrata pisali o njegovom prijateljstvu sa Bojanom Pajtićem. Prema tim informacijama Pajtić i Nebojša Petrić se poznaju još iz vojske.

Nebojša Petrić je u vreme Pajtićeve vladavine 2010. godine zajedno sa grupom preduzetnika preuzeo Južnu Bačku, firmu koja je do privatizacije poslovala u sklopu Elektrovojvodine.

Njegova kompanija Promist uredno je koristila subvencije iz oblasti poljoprivrede, a u to vreme niko od demokrata nije uputio optužbe da je reč o fašisti i organizatoru kriminalnih grupa. Naprotiv, Petrić je u vreme vlasti demokrata, bio biznismen čiji su novac i poslovanje bili poželjni gradskoj, pokrajinskoj i republičkoj vlasti.

Zašto je sada Nebojša Petrić trn u oku Bojana Pajtića i Bore Novakovića?

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments