Foto: drnestorov.rs

Otorinolaringolog prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC Srbije, za Kurir ističe da tek četvrti ili peti dan dolazi do gubitka čula mirisa, što je siguran znak kovida.

– Kod dece i mlađih korona kreće kao obična virusna infekcija i prvo na šta nam se žale su zapušen nosa i sekrecija, a tek četvrtog ili petog dana javlja se gubitak mirisa. Naravno, kada dođe anosmije, odnosno gubitka mirisa, i laiku je jasno da je reč o koroni. I čak 70 odsto pacijenata ima taj simptom gubitka mirisa – objašnjava prof. Milovanović.

Doktor Milovanović navodi da se svaki dan pregleda veliki broj pacijenata s običnim simptomima, zapušenim nosom, a 50 odsto njih ima sinuzitis, odnosno upalu sinusnih – paranazalnih šupljina kao posledicu korone, tj. zapaljenja sluznice nosa i sekrecije iz nosa.

Jedini način da se zna da li je zapušen nos znak korone jeste testiranje.

– Saglasan sam da ne možemo da trčimo na testiranje kovid infekcije sa svakom prehladom, sa svakom sekrecijom iz nosa. Ali možemo da se ponašamo odgovorno prema ljudima oko sebe. Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona. Ne kažem da svi drugi virusi više ne postoje. Ali svi moraju da budu ozbiljni i da shvate da korona kreće najobičnijom sekrecijom iz nosa i zapušenim nosom. Od tog trenutka moraju maksimalno da smanje kontakte, masku nikako da ne skidaju, osim kada su sami. To je, uz vakcinaciju, jedini način da probamo da zaustavimo ovaj virus – naglašava prof. Milovanović.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments