Koncert ansambla “Neo“ održaće se u petak 24. avgusta, u 20 časova u Svečanoj sali Gradske kuće.

Ulaz je slobodan.

U Gradskoj kući nastupiće članovi ansambl “Neo”: Julija Hartig, Benjamin Cirfogel, Robert Lakatoš, Aleksandar Jakopanec, Jožef Bisak i Marko Miletić.

JULIJA HARTIG je rođena u Novom Sadu u porodici muzičara. Počela je sa prvim časovima violine  sa pet godina. Studirala je violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora  I. Gruberta i E. A. Cugajeve, a usavršavala se sa istaknutim pedagozima kao sto su G. Zislin, M. Jasvili, P. Vernjikov, Z. Gilels, T. Brandis i H. Krebers. Po završetku studija radila je kao asistent docent za violinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i kao solista i koncertmajstor kamernog orkestra Camerata Academica i Sinfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu.

BENJAMIN CIRFOGEL, rođen aprila 1983. godine u Klagenfurtu, Austrija. Prve časove violine počeo je da pohađa kao šestogodišnjak. Godine 1992, primljen je na Koruški državni konzervatorijum u klasu Briana Finlaysona, koji je imao značajnu ulogu u njegovom razvoju u odličnog violinistu. Od 2004. godine imenovan je prvim koncert-majstorom Simfonijskog orkestra RTV Slovenije, a od 2013. godine gostujući je koncert-majstor Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra.

ROBERT LAKATOŠ počeo je da uči violinu kao sedmogodišnjak u Muzičkoj školi “Isidor Bajić“, u svom rodnom gradu Novom Sadu. Odrastao je u porodici muzičara, a prvi mentor bio mu je otac Imre Lakatoš. Kao najmlađi student violine u istoriji novosadske Akademije umetnosti, završio je osnovne i master studije u klasi čuvenog pedagoga Dejana Mihailovića. Oficijelno obrazovanje nastavio je na Visokoj umetničkoj školi u Cirihu (Zürcher Hochschule der Künste) gde je postao stipendista švajcarske Fondacije “Lira“ za izuzetno nadarene talente.

ALEKSANDAR JAKOPANEC rođen je u Bjelovaru, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2007. godine u klasi profesora Milana Čunka, kod koga 2009. godine završava i studije umetničkog usavršavanja. Od 2011. do 2012. godine studirao je na Columbus State University u SAD-u, u klasi profesora Zorana Jakovčića. Tokom i nakon studija usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga: Jürgen Kussmaul, Roberto Diaz, Catherine Mackintosh, Gerhard Schulz, Vogler Quartet, Fine Arts Quartet… 2008. godine polaže audiciju u Zagrebačkoj filharmoniji, te postaje stalni član. U isto vreme pridružuje se ansamblu Acoustic projects s kojim redovno nastupa širom domovine, te izdaje nosač zvuka.

JOŽEF BISAK je niže i srednje muzičko obrazovanje stekao u muzičkoj školi “Isidor Bajić”. Diplomirao je violu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Još kao učenik srednje muzičke škole osvajao je brojne nagrade na pokrajinskim, republičkim i saveznim takmičenjima. Tokom školovanja sarađivao je sa brojnim muzičarima i pohađao majstorske kurseve (Julija Hartig, Radio Filharmonisch Orkest, Amsterdam; prof. Zoran Jakovčić, Columbus State University, SAD; prof. Pierre Henri Xuereb, Paris Conservatoire National Supérieur; prof. Gerard Causse, Eskuela Superior de Musica Reina Sofia; Felix Schwartz, 1st Principal Viola, Staatskapelle, Berlin; prof. Dejan Mlađenović, FMU, Beograd).

MARKO MILETIĆ je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac“ u Kraljevu, u klasi profesora Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića, kod koga završava i srednju muzičku škoju “Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu . Osnovne i master sudije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik, a danas kao docent  violončela. 2011. godine dobija najvišu stipendiju za program “Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) gde provodi godinu dana u klasi profesora Wendy Warner, jedne od vodećih  čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments