Koncert kod sata na Tvrđavi u čast Baha i Karađorđa

       

U okviru Festivala klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata biće održana dva koncerta danas, 28. i sutra, 29. jula.

U čast Johanu Sebastijanu Bahu i Đorđu Petroviću Karađorđu na platou kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi biće postavljen koncretni klavir na kom će u okviru Festivala klasične muzike Dunavska sonata najtalentovaniji mladi muzičari izvesti kompozicije Baha, Mendelsona, Dvoržaka i Isidora Bajića.

Na trećem od 15 ovogodišnjih koncerata Dunavske sonate nastupiće preko deset muzičara, među kojima su pijanisti, gudači, duvači i vokalni solisti.

Četvrti koncert biće održan na zelenoj površini u MZ “Južni Telep” na uglu Bulevara Patrijarha Pavla, Ticanove i Jovana Popovića.

“Koncerti kod sata i na Telepu organizuju se u cilju promocije Grada Novog Sada kao jedinstvenog mesta u ovom delu Evrope u kom se klasična muzika izvodi izvan koncertnih dvorana. Postavljanjem koncertnog klavira na bedem Petrovaradinske tvrđave želimo da istaknemo značaj Novog Sada kao grada u kom se neguju vrhunske umetničke vrednosti”, kazala je Milica Trifunov, direktor Dunavske sonate.

Datum i mesto održavanja koncerta takođe imaju simboličnu vezu. Johan Sebastijan Bah umro je 28. jula, a Karađorđe je nakon gušenja Prvog srpskog ustanka nekoliko meseci proveo na Petrovaradsinskoj tvrđavi.

Koncert na Tvrđavi počinje u 21 sat, danas 28. jula, a koncert u MZ “Južni Telep” u 18. sati u sutra 29. jula. Koncerti su besplatni i održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada.

Festival klasične muzike na otvorenom Dunavska sonata održava se četvrtu godinu zaredom. Ove godine biće održano 15 koncerata na 15 različitih lokacija u Novom Sadu.

 

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: