Koncert posvećen Lazi Kostiću u Novom Sadu

       
Foto: Muzička škola "Petar Konjović"

U Gimnaziji “Laza Kostić” u Novom Sadu će u utorak, 28. maja u 19 časova biti izveden muzičko – scenski prikaz posvećen Lazi Kostiću.

Povodom 110-godišnjice pesme nad pesmama, Santa Maria Della Salute, Muzička škola “Petar Konjović” iz Sombora, imala je čast da načini ovu svojevrsnu muzičku priču. Laza Kostić je jedan značajan deo svog života proveo u Somboru gde se oženio tada poznatom damom Julijanom Palanački. Upravo iz tog razloga, stvaranje ove priče je bilo uživanje i zadovoljstvo, ali i velika čast i obaveza.

Koncert se sastoji iz tri dela koji su muzički podeljeni. U prvom delu prikazuje se Lazin život, i Vojvodina kao lajt motiv za muzičke slike.

Drugi deo govori o stalnim putovanjima našeg književnika kao i angažovanje od strane Svetozara Miletića, te će tada u sklopu muzičkih slika biti izvedeni Bečki valcer, ruske romanse ali i pesma Srpkinja.

Treći deo pripoveda o tragičnoj ljubavi između Laze Kostić i Lenke Dunđerski, kao i o venčanju sa Julijanom Palanački. Muzika sve vreme prati čitanje, kroz koje se provlače i recitacije njegovih pesama.

Koncert je veoma bogat kvalitetnim muzičkim i poetskim sadržajem. Učesnici su hor, orkestar, pevačka grupa etno smera, recitatori kao i profesori Muzičke škole “Petar Konjović” Sombor. Ceo koncert su osmislile profesorke Mina Bošnjak i Ivana Jovanović, uz svesrdnu podršku direktora škole Milene Despotović, kolega i učenika.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments