Kulturna stanica Eđšeg u saradnji sa HKUPD “Stanislav preprek”, organizuje koncert “Preprekova zvezda” koji će se održati danas, 25. septembra od 20 časova.

Ulaz na događaj je besplatan.

Više o izvođačima:

Ženska pjevačka skupina “Preprek” koja radi u okviru Glazbeno – pjevačke sekcije HKUPD “Stanislav Preprek” iz Novog Sada, osnovana je 2012. godine sa ciljem da neguje i prezentira stare narodne pjesme iz različitih krajeva Hrvatske kako bi bile sačuvane od zaborava, te ostale kao svijetli primjer mladim generacijama, koji naravno razmišljaju i ponašaju se u duhu svoga vremena, ali polako, vremenom, dolaze na to da se zainteresiraju šta su to njihovi stari nekada slušali, igrali i pjevali. Također, uz Žensku pjevačku skupinu nastupa i mali instrumentalni trio u sastavu : harmonika, gitara i klarinet. Konačno, nešto o folklornim oblastima i muzici, koju u svom radu dotičemo. Kako je poznato, hrvatski folklor dijeli se teritorijalno na više područja i etnografskih zona, svaka sa svojim specifičnim osobenostima u pjesmi, igri, muzici, običajima, kostimima – odnosno narodnoj nošnji i slično. Te oblasti su – Međimurje, Hrvatsko Zagorje i Prigorje, Podravina, Posavina, Slavonija, Baranja, Lika, Kordun, Banovina, Istra, Hrvatsko primorje i Dalmacija. Svako od ovih područja na svoj način čini cjelinu za sebe, a svi zajedno doprinose ogromnom folklornom bogatstvu hrvatskog folklora i tradicije.

Kao vokalna skupina, koja potječe iz Vojvodine, “Europe u malom”, skupina, po sopstvenom osjećaju, ima želju i potrebu izvoditi i pjesme iz šireg područja, odakle potječe, gdje živi i radi, dakle, područja Vojvodine i Balkana, o čemu brine i radi na tome rukovodstvo Skupine, a sve u cilju što šire spoznaje folklornog bogatstva i stvaralaštva. Ovoga puta ŽPS “Preprek” želi predstaviti svoj rad kroz cjelovečernji koncert i to jedan od triju koju ŽPS “Preprek” želi održati u različitim kulturnim prostorima Grada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments