Koncert saksofoniste Srđana Paunovića i pijanistkinje Valentine Nenešević održaće se u četvrtak, 12. marta u Svečanoj sali Gradske kuće.

Koncert će početi u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Srđan Paunović rođen je 1993. u Pančevu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Muzičkoj školi “Jovan Bandur“ u Pančevu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2015. godine u klasi profesora Gordana Tudora, a masterirao na Music und Kunst  Privatuniversität der Stadt Wien, u Beču 2017. godine, u klasi Larsa Mlekuša, jednog od najpriznatijih saksofonista u svetu klasične i savremene muzike trenutno. Tokom osnovnih studija ostvaruje uspehe na takmičenjima u regionu, kao što su Međunarodno takmičenje “Davorin Jenko“ – Prva nagrada i naziv Laureat u kategoriji D (do 19 godina) 2013. godine, i Prva nagrada i naziv Laureat u kategoriji E (do 30 godina) 2014. godine i “Varaždin Woodwind & Brass“ – Prva nagrada u kategoriji G (do 30 godina) 2015. godine. Peti semestar svojih osnovnih studija provodi na Akademiji za glasbo u Ljubljani, preko “Basileus“ programa razmene studenata, u klasi profesora Mihe Rogine.

U oktobru 2014. zajedno sa kolegama iz svoje klase (Nikola Macura, Lovro Livajić, Filip Orlović) osniva saksofonski kvartet “Quattro  temperamenti“, sa kojim beleži niz uspešnih nastupa u Srbiji i regionu (“Quattro temperamenti“ izveo je nagrađene kompozicije konkursa “Rudolf Bruči“ na “Izlogu suvremenog zvuka“ u Zagrebu). Tokom studija stekao je veliko interesovanje za savremenu muziku, te je kao izvođač učestvovao u mnogim projektima savremenog stvaralaštva (“Prva letnja radionica za savremenu muziku“ u Novom Sadu, projekat “Savremena kompozicija u Vojvodini“). Veliku pažnju posvećuje saradnji sa domaćim kompozitorima, a uspešnu saradnju ostvario je dosad sa Ivanom Brkljačićem, Tatjanom Milošević, Vladimirom Koraćem, Ivanom Markovićem, Davidom Mastikosom, i Damjanom Jovičinom. 2015. godine dobija nagradu fonda “Mali princ“ koja se dodeljuje jednom studentu svakog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu (muzički, likovni, i dramski) za postignute vrhunske rezultate u muzičkoj umetnosti u školskoj 2014/15. godini. Tokom master studija, kao solista i kao član raznih ansambala nastupao je u raznim salama u Austriji kao što su Musicverein, Konzerthaus, Rathaus, MYMUT, MUMUTH, OFF Theatre  i druge. Dobitnik je nagrade konkursa “Fidelio“ sa svojim ansamblom “Spectre Quartet“, sa kojim uspešno nastupa po Austriji, i sarađuje sa kompozitorima svetskog glasa kao što su Georg Friefrich  Hass i Olga Neuwirth. U 2018. pokrenuo je “Saks kamp“, petodnevni međunarodni intenzivni kurs za mlade saksofoniste, koji se održava na Vršačkom bregu.

Usavršavao se na seminarima i majstorskim kursevima kod raznih svetskih solista i pedagoga kao što su Goran Jurković, Tomislav Žužak, Nikola Fabijanić, Miha Rogina, Joel Versavaud Michael Krenn, Yukiko Yukiko Iwata, Janez Uršej, Matjaž Drevenšek, Phillipe Genss, Jean-Denis Michat, Nicolas Prost, Lars Mlekusch i drugi.

Valentina Nenaševa rođena u Taškentu (Uzbekistan). Klavir je počela da svira sa sedam godina. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Specijalnoj muzičkoj školi “Uspenski“ u Taškentu. Još kao mlada nastupala je sa orkestrom Radio televizije Taškent svirajući koncert J. S. Baha f – moll kao i koncert F. Šopena f – moll. 1996. godine osvojila je treću nagradu na takmičenju mladih pijanista koje se održavalo u Alma-Ata (Kazahstan). Takođe gaji veliku ljubav prema kamernoj muzici i 1998. godine dobija stipendiju “Pro Corda Chamber Music School“ pod patronatom profesora sa Royal Music Akademy gde je pohađala kurs kamerne muzike u klasama prof. Džejmsa Kirbija (klavir), prof. Roberta Maksa (čelo) i Isaka Raškovskija (violina). 2000. godine osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju. Iste godine je primljena u klasu prof. Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiju muzičkih umetnosti u Bratislavi. Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, takođe je pohađala majstorske kurseve kod Jelene Rihter, Vladimira Ovčinikova, Alekseja Sultanova (SAD). 2003. godine odlazi na usavršavanje iz predmeta Korepeticija na konzervatorijum N. Rimskog Korsakova u klasu prof. Irine Bogačeve (Petrograd).

Posle uspešnog završetka osnovnih studija upisuje Magistarske studije u klasi prof. Iris Kobal na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U toku  magistarskih studija je radila kao demonstrator u  klasi prof. Iris Kobal, stručni saradnik – korepetitor na Katedri za duvačke instrumente i stručni saradnik na katedri za klavir u klasi prof. Ratimira Martinovića, a trenutno predaje obligacioni predmet Korepeticija na klavirskoj katedri  Akademije umetnosti u Novom Sadu. Kao solista koncertirala je na muzičkim podijumima kako u inostranstvu tako i u Srbiji.

Za RTV snimila je kompoziciju “Nočni Gaspar“ Morisa Ravela. 2012. godine je uspešno sarađivala sa austrijskim flautistom prof. dr art. Norbertom Girlingerom (Anton Brukner Konzervatorium, Linc). Sa posebnim zadovoljstvom nastupala je sa TAJJ Kvartetom i Ljiljanom Ljišković (sopran). 2013. godine osnovala i nastupala sa klavirskim triom Valmaro zajedno sa Robertom Lakatošem (violina) i Markom Miletićem (violončelo). 2017. godine upisuje dokotrske studije iz klavirskog izvođaštva u klasi profesora Kemala Gekića.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments