foto: Pokrajinska vlada

Druga međunarodna konferencija „Kulturno nasleđe – dodata vrednost za regione“,  u Skupštini Vojvodine okupila je danas domaće i evropske stručnjake u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Konferenciju organizuje Institut regiona Evrope iz Salcburga.

Pokrajinska sekretarka Dragana Milošević, pozdravljajući učesnike skupa, istakla je da je Vojvodina reprezentativan prostor za teme koje je ova konferencija pred sebe postavila, iz najmanje dva razloga.

Prema njenim rečima, prvi je činjenica da se radi o prostoru koji je, kroz sve prethodne vekove, bio mesto susretanja, preplitanja i međusobnog prožimanja različitih naroda, kultura, vera, pa i civilizacija.

To je, naravno, kako je rekla, stvorilo jedno raskošno kulturno nasleđe koje živi u najraznovrsnijim i najbogatijim raznolikostima i koje ovom regionu sigurno daje posebnu vrednost. Upečatljive tragove svog bivstvovanja ovde je ostavilo mnoštvo naroda – stari Rimljani, Srbi, Mađari, Nemci, Slovaci, Rumuni, Rusini,Bunjevci, Hrvati, Jevreji i mnogi drugi.

Milošević u tom kontekstu navela niz primera.

Nasleđe kasne antike koncentrisano je u antičkom Sirmijumu koji se nalazi na području današnje Sremske Mitrovice, a koji je, u svoje vreme, bio jedan od četiri najznačajnija centra velikog Rimskog carstva.

Nasleđe srednjeg veka, u svim njegovim nijansama, najbolje simbolizuju tvrđava i franjevački samostan u Baču čija istorija je uobličena u projekat „Vekovi Bača“ i koji se nalazi na Preliminarnoj listi svetske kulturne baštine UNESKA.

Za srpski narod prostor Vojvodine bio je prostor čuvanja i uobličavanja nacionalnog i kulturnog identiteta, što nam je, prema rečima Dragane Milošević, u nasleđe ostavilo i raskoš fruškogorskih manastira, od kojih su neki, poput carske lavre Krušedola, stariji od pet vekova.

Navela je i Petrovaradinsku tvrđavu, kao vrlo izražen simbol vojne arhitekture i jednu od najočuvanijih tvrđava te vrste na tlu Evrope, kao i niz drugih objekata i spomenika, uključujući i one kojima su obeleženi događaji iz burnog 20. veka.

Podsetivši da je drugi valjan razlog da upravo Vojvodina i Novi Sad kao njen administrativni centar budu domaćini ove konferencije, Dragana Milošević je rekla da je to naš odnos prema značaju kulturnog nasleđa i njegovog očuvanja.

„Baš kao što je nacionalna šarolikost pokrajine spojena u sklad kojim se ponosimo, tako i čuvanje svega što su nam ostavili vekovi koji su za nama i generacije koje su u njima živele – bez obzira kojoj civilizaciji, naciji ili konfesiji da su pripadali – smatramo prvorazrednim zadatkom i obavezom, ne samo prema onima koji su sve to stvorili, nego i prema onima koji će doći posle nas i kojima smo dužni da sve to sačuvamo,“ rekla je Milošević.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da je petnaestogodišnja saradnja sa Institutom regiona Evrope doprinela stvaranju ambijenta otvorenog diskursa kada je reč o decentralizaciji i prekograničnaoj saradnji, a da je očuvanje kulturnog nasleđa važan zadatak ljudi koji učestvuju u javnom i političkom životu.

Učesnike skupa pozdravio je i član gradskog veća Novog Sada zadužen za kulturu Dalibor Rožić.

’’Gradska uprava za kulturu podržava projekte nacionalnih manjina koji su usmereni na očuvanje njihove tradicije i kulture, a svojim delovanjem podstiče i inicijative za prepoznavanje i isticanje zajedničkog, evropskog nasleđa. Suština projekta Evropske prestonice kulture je upravo u tome, i brojnim aktivnostima podstičemo udruživanje, negovanje interkulturalnog dijaloga, ali i dijaloga između različitih činilaca i aktera koji deluju u kulturi’’, rekao je Rožić.

Učesnicima se u ime Instituta regiona Evrope obratio predsednik Franc Šausberger, koji je ujedno i član Komiteta regiona, specijalni savetnik u Evropskoj komisiji u Briselu,podsećajući da je ovo druga konferencija koja se, u ovih nekoliko godina kontinuirane saradnje, dešava u Novom Sadu. Prva je bila organizovana 2015. godine koja je bila proglašena godininom evropskog industrijskog nasleđa, gde je Srbija, pa samim tim i Vojvodina imala na tu temu šta da kaže. Ovodišnja konferencija održava se u godini evropskog kulturnog nasleđa.

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments