Kao što je već najavljeno sledeće godine u Novom Sadu biće impelmentiran sistem poznat kao “Oko sokolovo” koji već neko vreme uspešno funckioniše u Beogradu. Reč je automobilima opremljenim specijalnom  opremom za snimanje koji kontrolišu nepropisno parkirana vozila na području grada.

Potvrdu da će se ovaj sistem primeniti i u Novom Sadu dao je direktor Parking Servisa Novi Sad gospodin Stevan Lugonja.

– Mi sve što radimo i primenjujemo, a vezano za IT sektor, moramo da vodimo računa da to bude primenjivo i u drugim gradovima sa kojima sarađujemo i gde se primenjuje naš sistem naplate parkiranja. Tako je i sa novim načinom primene kontrole plaćanja parkiranja. To je veoma kompleksan sistem. Sve to mora biti primenjivo i u drugim malim gradovima i opštinama sa kojima sarađujemo. Reč je o nimalo jeftinom sistemu kontrole, koji mora biti prihvatljiv i isplativ i u tim sredinama. Očekujem da ćemo novi sistem kontrole parkiranja početi da primenjujemo sledeće godine, vodeći računa o gradovima saradnicima. Ono što je primenjivo i isplativo u velikim gradovima, često zna biti problem za male sredine. Saradnja sa velikim brojem gradova u Srbiji je poslovni uspeh ali i naša obaveza i odgovornost. Cilj primene novog sistema je da olakša i ubrza rad kontrolora na terenu- rekao je Lugonja odgovarajući na naše pitanje.

Električni bicikl sa kamerama za pešačku zonu

Odgovarajući na pitanja novinara, član gradsko veća za komunalne poslove, Zdravko Jelušić rekao je da bahato i nepropisno parkiranje jeste problem, a da će vikendom biti pojačane kontrole, a posebno na Petrovaradisnkoj tvrđavi. Ovom prilikom najavio je i kupovinu eletričnih bicikala opremljenih sličnom opremom koju poseduje “Oko sokolovo”. Ovim rešenjem, može se “stati na rep” parikiranju u pešaškim zonama. Osvrnuo se i na činjenicu da nas uskorto očekuje i gradnja više garža u centru grada.

– Hoćemo da kombinujemo sa jedne strane eletrične bicikle da bi mogli da vidimo i one pojedince koji su se drznuli da uđu u one zone gde je zabranjen ulaz vozilima. Imaćemo praktično informacioni sistem koji prati sa jedne strane vozila, a sa druge strane električne bicikle na kojima postoje kamere i taj pojedinac koji se bahatio biće u prilici da plati kaznu- rekao je Jelušić i dodao da je projekat u završnoj fazi te da se njegova primena očekuje u toku sledeće godine.

On kaže da cilj nije represija i kažnjavanje te da apeluje na vozače da parkiraju propisno kako ne bi bili sanskiconisani.

Nikola Bilić

 

 

19 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
27/10/2021 11:16

Treba da rešite parkiranje vozila na taksi stajalištima. Taksisti vam plaćaju a niko ne obezbeđuje ta mesta. Kod sajma, u Braće Popović svi staju, jedu u kolima i zauzimaju obeležena taksi mesta, a ima slobodnih neobeleženih mesta. Ako im se skrene pažnja, vređaju i hoće da se fizički obračunavaju.
Slično je na Trifkovićevom trgu, na novom naselju ( Jovana Dučića ) i u studentskom gradu.

Max
27/10/2021 13:27
Reply to  Miki

Samo vi taksisti ne jedite gomna,najgori ste od svih vozača, čast izuzecima,parkirate i stajete kako vam se ćefne.

Bane
29/10/2021 09:56
Reply to  Max

Ne jedi sarmekaf stranke nerazmisljaju gde zovu taxi a nećete da napravite 5 koraka dalje nego skoro ispred stana da vam stanu. Lično sam primio vožnju gde je takva pametnija kao ti tražila da stanem na ugao Kornelija Stanković i Janka čelika u pravcu novog naselja znači odmah posle semafora kad se prodje Janka čelika skoro u raskrsnici i nemam gde da se sklonim i pravim neviđenu gužvu svi sviraju a ako napustim test a stranka zove isključe me iz posala na najmanje 12sati odmah a moram platiti auto I ostale troškove šta onda druže? Mene isključe a tebi treba… Učitaj još »

Dejan
29/10/2021 19:13
Reply to  Miki

Da nema tih sto jedu,ne bi imali ni posla..

Liman
27/10/2021 11:23

PA MOZDA DA RESITE PROBLEM PARKINGA U CELOM NOVOM SADU , MOZDA I NE BI BILO SVEGA TOGA.

Борис
27/10/2021 13:25

Нема друге. Репресију врше возачи вожњом и паркирањем на пешачким стазама.

@Miki
27/10/2021 13:44

Jadni taksisti… ionako se bahate gde god stignu i parkiraju gde god stignu!
I treba da staju tamo u Brace Popovic da vidite kako to izgleda kad se parkirate na sred ulice a ljudi iza vas cekaju!
Sve sam siguran da su taksisti “zakupili” te mesta.

Bane
29/10/2021 10:02
Reply to  @Miki

Imaš obeleženo žutom bojom da su ta mesta rezervisan za taxi vozila e sad sto si ćorava ili nepismen pa neznas da pročitaš znak koji je na banderi i piše 20 mesta rezervisan za TAXI vozila i sam parking je obeležen i tu su ‘civili’NEPROPISNO parkirani pročitaj malo pa ce skontati ili ako znaš čitati o rastumaciti znakove osim ako nisi kupio vozačku onda uredu izvini

Rade
27/10/2021 14:42

Resiti kazne po vrednosti kola, skuplja kola veca kazna tako da neko sa kolima koja kostaju 50000 e plati kaznu 1000 e i onda bi se bahati skorojevici smirili.

Dejan
29/10/2021 19:14
Reply to  Rade

Nista onda,kupiću fiću da me ne rebnu sa soma evra

mare
27/10/2021 15:40

Bul.Patrijarha Pavla desna traka sluzi samo za parkiranje,pardon zaustavljanje!

ekolog
27/10/2021 18:33

Grbavica ulica Alekse Santica 29 preko puta obdanista uz zgradu pod prozore stanara van parkinga redovno se parkiraju automobili i ometaju kretanje pesaka a i stepenice su tu ka atomcu, hvala unapred Oku Sokolovom, Preko 30 godina smo cekali da se uredi pesacka staza a onda se pojavili neprimereni vozaci koji i preko trave voze kola.

Vesna Đoković
27/10/2021 18:49

Oko sokolovo samo u temerinskoj ce se isplatiti za mesec dana. Nemojte cekati iducu godinu pocnite Vi to odmah, da mi iz ove ulice mozemo uci u ulaze nasih zgrada sto je trenutno cesto nemoguće od bahatih vozaca

Komšija
27/10/2021 21:32

Odlična vest. Kod nas u ulici Veselina Masleše ne može da se prođe od vozila parkiranih u saobraćajnoj traci, a često ni da se isparkira.

Ime Prezime
28/10/2021 12:52

“Mi sve što radimo i primenjujemo…” dalje nisam čitao- dosta je…:)

Nikola
28/10/2021 20:57

Ja sam se resio kazni… Prodao sam auto kupio bicikl i nerzmisljam o parking kaznama…

Ljubek
28/10/2021 23:17

Bolje bi vam bilo da te pare što dajete za “oko sokolovo” date za pravljenje parkinga. Tako bi rešili probleme. A ne samo da gledate kako ćete uzeti dinar od sirotinje. A to vam je izgleda i cilj. Pošto od mafijaša ne smete!

Bane
29/10/2021 09:46

Da ali i kad vas pozovem u Kamenicu kod skole policije kad ima preko 20ak vozila parkiran ne travi to jest na zelenoj površini i nepropisno parkiranih jer ne poštuju saobracajni znak Vi ne izađete ni 6sati posle poziva na nema veze sto usput ugrožavaju saobraćaj i pešake,dali treba neko da strada tamo pa da pokrene nesto?

Milorad
30/10/2021 07:54

Na futoskom putu pozicija poske semafora do drugog semafora. Ujutru mame i tate decu u skolu sa jedne i druge strane znaci neverovatno.