Mladunac krstaša u gnezdu Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije / Tibor Juhász

Orao krstaš krasi naš nacionalni grb, ali je i pored toga kritično ugrožena vrsta. U januaru i februaru na više lokacija u Srbiji zabeleženi su mladi orlovi krstaši, a jedan od njih primećen je na Fruškoj gori.

Iako je nacionalni simbol Srbije, orao krstaš je kritično ugrožena vrsta. Da je ova plemenita prica pred izumiranjem u našoj zemlji, najbolje govori činjenica da je 2016. godine preostao samo jedan gnezdeći par. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nedavno je iznelo podatak da je situacija po pitanju opstanka ove vrste bolja, te da danas na teritoriji naše države postoje tri gnezdeća para orlova krstaša.

I pored porasta broja ovih ptica, stanje populacije krstaša još uvek je daleko od povoljnog. Česti slučajevi stradanja ptica koje prouzrokuju ljudi: trovanje, ilegalno ubijanje, hvatanje, slučajeve elektrokucije i kolizije, uzrokuju da svake sezone u Srbiji stradaju desetine orlova.

Orlovi krstaši su gnezdarice, što znači da se tokom zime ne sele, već ostaju na svojim teritorijama čekajući proleće kada izvode potomstvo. Mlade jedinke ove vrste nakon uspešnog izletanja iz gnezda, narednih godina tragaju za idealnim mestom za gnezdo, gde će, ukoliko im uslovi dozvole, ostati dugi niz godina. Tokom ove potrage oni prevaljuju široka prostranstva, detaljno pregledaju teren, dostupnost plena, te traže snažna i visoka stabla koja bi mogla da podrže velika i masivna gnezda koja ovi orlovi prave.

– Tokom međunarodnog popisa orlova ove zime, popisivači su, sem nama dobro poznatih gnezdećih parova, popisali i sedam mladih krstaša, dok je jedan viđen i u blizini stare gnezdilišne lokacije na Fruškoj gori. Razmenom informacija sa kolegama iz Mađarske dobili smo uvid i u putanje kretanja mladih orlova praćenih satelitskim odašiljačima – čak 4 mlada krstaša sa satelitskim odašiljačima nadletala su Srbiju, takođe posećujući Frušku goru, ali i podneblje Deliblatske peščare. Još dve mlade ptice viđene su u okolini Beograda krajem februara. Ovi podaci nam govore da krstaši aktivno tragaju za novim teritorijama krstareći nebom iznad Srbije – navode u Društvu.

nsuzivo.rs / novisad.com

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments