Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novi Sad trenutno ima preko 90 kilometara biciklističkih staza. Rekonstrukcija Futoškog puta jedne od najvažnijih staza za sugrađane, kojom dnevno prođe po više stotina biciklista, počeće ove godine i u nju će biti uloženo 9 miliona dinara. 

Građani su najviše primedbi imali na upravo na ovu stazu. Ona je u veoma lošem stanju,  razgranato korenje velikih stabala probija beton, neravnine na stazi, rupe koje su zaboravljene da se pokrpe, bile su na pragu da uruše potencijal Novog Sada da postane ozbiljan prestonica biciklizma u zemlji.

Biciklistička staza na Futoškom putu je u veoma lošem stanju; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Grad je prepoznao problem, pa će se sa unapređenjem biciklističke infrastrukture nastaviti u narednom periodu, a u tu svrhu je već pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju 7 kilometara biciklističkih staza na Futoškom putu, od Bulevara oslobođenja do Bulevara patrijarha Pavla.

Izgradnja projekta vrednog 300 miliona dinara, podeljena je u dve faze i biće realizovana ove godine, a pri pravljenju strategija u saradnju je uključena Novosadska biciklistička inicijativa.Tako će građani kojima je bicikl osnovno prevozno sredstvo moći bezbednije i brže da stignu do posla ili da uživaju u rekreaciji.

Pored ove rute, biće pripremljena je i projektna dokumentacija i za izgradnju 19,83 kilometra staze Novi Sad- Rumenka- Irmovo- Kisač- Čenej, a u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina i pešačko- biciklističke staze duž Bukovačkog puta.

Biciklistička staza na Futoškom putu; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Uređenjem postojećih i izgradnjom novih biciklističkih staza promoviše se ideja o zdravom načinu života, a ujedno značajno doprinosi zaštiti životne sredine. Podsećamo, Novi Sad će postati prvi grad u državi koji će davati subvencije za kupovinu bicikala.

Ivona Karan

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pop
11/02/2021 10:34

Bolje futoski put da se rekonstruiše

steva brat
11/02/2021 12:26

Mogli su produžiti do Veternika i postave sloj asfalta koji nekim čudom fali. Ubiše visoki ivičnjaci

Jelena
11/02/2021 13:49

Mogle bi i kante za smeće da se postave duž Futoškog puta jer NEMA NIJEDNA JEDINA.
A i sam Futoški put je pun rupa i zaista je u očajnom stanju.

12/02/2021 12:59

Biciklistička i pešačka staza do Bukovca obećana do sada ništa urađeno osvetljenje na putu od Petrovaradinu do Bukovca u delu ulaska u naselje nije urađeno sramota