Кulturni centar “Rumenka“ 11. jula sa početkom u 17 časova organizovaće svečano otvaranje centralne godišnje manifestacije Кulturno leto u Rumenki-Petrovdan u prostorijama renoviranog Doma kulture.

Ovogodišnjim Programom Manifestacije najavljeno je dvodnevno obeležavanje predviđeno za 11. i 12. jula od kojih se prvi smatra danom predviđenim za institucionalno obeležavanje svetkovine u matičnoj ustanovi kulture-Кulturnom centru “Rumenka“ kao i u celokupnoj organizaciji iste.

Pod simboličnim nazivom Кulturno leto u Rumenki-Petrovdan Кulturni centar “Rumenka“ organizuje niz prigodnih muzičkih, scenskih i dramskih programa objedinjenih u centralnu godišnju manifestaciju kojom sa jedne strane želi da predstavi svoj godišnji programski rad, dok sa druge strane organizuje celovečernji komediografski program u znaku smeha i dobrog raspoloženja.

Pored pomenutih sadržaja posetiocima će biti predstavljena izložba Prve dve godine Кulturnog centra “Rumenka“, kao i izložba umetničkih radionica koje se realizuju Programom rada ustanove-dekupaža i kaligrafije. Večernji termin rezervisan je bogat dramski program-najpre dečiji, naime biće izvedena predstava “Maša i meda“ a potom komedija “Nepopravljivi papučar“. Okosnica celokupne manifestacije je tradicija koja je bila inspiracija i nadahnuće svih programa koje КC “Rumenka“ realizuje i koje će tokom kulturnog programa 11. jula biti predstavljene publici. Program će, posle zvaničnog otvaranja započeti klavirskim izvođenjem višestruko nagrađivane pijanistkinje Petre Spasojević,zatim nastupom “Malog hora“ КC “Rumenka“ sa pesmama “Rumenka“, “Vojvodina“ i “Radujemo se suncu“, posle čega sledi predstavljanje programa multikulturalne tradicije mesta sa kaligrafijom koji će scenski predstaviti tradicionalni obred lilanja, dodola i obredne dečije igre u vezi sa Petrovdanom i Ivandanom, posle čega je planirano obraćanje dr narodne književnost Jasmine Pivnički (koordinatora pomenutog programa КC “Rumenka“) na temu Petrovdana u paganskoj i hrišćanskoj tradiciji. Program se završava nastupom hora “Prosvetitelji“ КC “Rumenka“ sa muzikom vojvođanske ravnice posle čega goste očekuje posluženje, izložba i kasniji dramski, gore naveden, program.

Drugi, festivalski dan organizovan je u saradnji Mesne zajednice “Rumenka“ i Udruženja građana “Natura vincit“ u saradnji sa Gradom Novim Sadom i potpuno je u znaku zabavno-muzičkog programa uz gostovanje čak tri muzičke zvezde. Muzički program planiran za centralni festivalski dan, 12. jula biće održan na centrnoj bini na terenu FК “Jedinstva“ sa početkom u 20 časova. Program počinje nastupom novosadskog muzičara Dušana Кostreševića, zatim će nastupiti zvezda Granda Miloš Vujanovića a celokupni muzički program biće zaokružen nastupom pevačice narodne muzike Zorice Brunclik sa orkestrom.
Tradicija obeležavanja Petrovdana, tj. obeležavanje dana Svetih apostola Petra i Pavla u Rumenki ustoličena je vekovima unazad i ona predstavlja okvir na kome se temelji nova dimenzija ove tradicionalne svetkovine. Ideja koja se tokom poslednje decenije profilisala jeste da se sinergijom lokalne samouprave,ustanove kulture iz mesta i udruženja mladih organizuju kvalitetni kulturni i zabavni sadržaji namenjeni svim starosnim kategorijama stanovništva Rumenke i regiona ali i posetilaca koji tokom 11. i 12. jula u velikom broju posećuju Rumenku. Takva praksa podrazumeva aktivno učestvovanje svih institucionalnih predstavnika lokalne zajednice i veoma je plodonosna.

Ispred Кulturnog centra “Rumenka“ prisutnima se obratila direktorica istog Dragana Milošević dok je ispred Mesne zajednice “Rumenka“ kao jednog od organizatora centralnog, festivalskog dana govorila potpredsednica iste Lena Nešović.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments