Kustosko tumačenje o stvaranju srpske državnosti i radno vreme Galerije tokom praznika

       

U Galeriji Matice danas, 15. februara, s početkom u 18 časova povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, biće održano kustosko vođenje kroz stalnu postavku pod nazivom Stvaranje srpske državnosti na platnima iz kolekcije Galerije Matice srpske.

Na ovaj način će se obeležiti sećanje na 15. februar 1804. godine kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. godine proglašen prvi srpski Ustav.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delima XIX veka koja svedoče o “zlatnom dobu“ srpske istorije oličene u srednjovekovnoj državi Nemanjića, ali i sa delima nastalim pod uticajem onovremenih istorijskih događaja i ideje o obnovi srpske državnosti u periodu posle Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Radovi poput Proglašenje Dušanovog zakonika Paje Jovanovića, Ilija Birčanin plaća danak Turcima Pavla Simića, litografije istaknutih ličnosti koje je Anastas Jovanovića uradio za knjigu Spomenici Srbski kao i Alegorija na Prvi i Drugi srpski ustanak Đorđa Кrstića, ukazuju na načine na koje se gradila i funkcionisala vizuelna kultura u Srbiji XIX veka.

Galerija Matice srpske tokom praznika – Dan državnosti Srbije biti otvorena za publiku, i to 15. februara od 10 do 22 časova i 16. februara od 10 do 18 časova. Ulaz u Galerij je besplatan.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments