Nije prvi put da neko strada od ledenica ili od pada na klizavom trotoaru pa se postavlja pitanje ko je u tom slučaju odgovoran?

Sa prvim otopljenjem posle nekoliko ledenih dana, sa krovova zgrada širom Novog Sada prete ledenice kao i sneg koji ugrožava bezbednost pešaka.

Odlukom o uređenju Grada Novog Sada propisano je da su preduzeća, ustanove i druga pravna lica i preduzetnici dužni da uklanjaju sneg i led sa trotoara, prilaznih puteva i staza ispred objekata u kojima obavljaju delatnost i da ih, u slučaju poledice, posipaju odgovarajućim materijalom od kolovoza do objekta u kome se poslovni prostor nalazi, kao i da uklanjaju sneg i led sa krova objekta, ako predstavljaju opasnost za prolaznike i sam objekat.

Foto: nsuzivo.rs

Iz Grada Novog Sada navode da i ako nije moguće uklanjanje snega i leda sa krovova zgrada, pravna lica, preduzetnici i fizička lica, dužni su da blagovremeno postave odgovarajuće oznake upozorenja o opasnosti od obrušavanja snega i leda sa krovova, kao i odgovarajuće zapreke radi obilaženja ugroženih delova na trotoaru.

Pri uklanjanju snega i leda sa krovova zgrada prolaznici moraju da budu upozoreni, vazdušne instalacije i vodovi sačuvani od oštećenja, oluci i slivnici da se ne zatrpavaju, a sneg i led da se odlažu tako da ne ometaju saobraćaj na kolovozu i prolaz pešaka trotoarom.

“Ledenice koje vise sa stambenih zgrada problem su isključivo stanara tih objekata, a kazna za ovaj prekršaj je 8.000. dinara”

Da li se odluke Grada poštuju, proverili smo na licu mesta sa profesionalnom upravnicom Anđelkom Đorevski iz agencije za profesionalno upravljanje “Lazarus Pro”.

Odgovornost za ne poštovanje odluke snose i upravnici zgrada. Predviđena kazna za preduzetnike je 30.000 dinara, a za odgovorno lice kod preduzetnika 10.000 dinara.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели NS Uživo (@nsuzivo.rs)

Autor: N.S.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
POINT ELEKTRONIK MEDIA
20/01/2021 14:39

Ugradnja grejnih kablova u oluke, trotoar(ako je moguće) i na donje delove krova, je moguće rešenje problema…