Leto na Trgu galeirja

       
????????????????????????????????????

U vrtu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u sredu, 7. avgusta u 21 čas, biće održano filmsko veče u organizaciji Inicijative za ravnopravnost, inovativnost i društveni angažman (IRIDA, Novi Sad).

Projekcija francuskog filma „Pakao“ Kloda Šabrola iz 1994. godine i diskusija koja će potom uslediti, deo su avgustovske „Iridine filmske pričaonice“ na temu rodno zasnovanog nasilja.

Film „Pakao“ je priča o srećnoj ljubavi i nesrećnom braku, o licu i naličju ljubomore, koji se može sagledati iz više uglova, jer je nasilje moćnije što se o njemu više ćuti. IRIDA je organizacija koja deluje u oblasti ženskih prava i rodne ravnopravnosti, s ciljem da doprinese unapređenju života svih sfera civilnog društva. Značajan deo rada organizacije posvećen je neformalnom obrazovanju mladih, u sklopu kojeg je i započet projekat „Iridina filmska pričaonica“. Koristeći film kao sredstvo, jednom mesečno IRIDA nastoji da privuče mlade ljude da promišljaju i diskutuju o problemu rodno zasnovanog nasilja, kao jednom od najzastupljenijih oblika nasilja u našem društvenom kontekstu.

Ovaj program do sad je organizovan u različitim prostorima u Novom Sadu poput Кulturnog centra LAB, Кluba kulture „Crna ovca“, Omladinskog kreativnog centra.
Ulaz je slobodan.

U toku je osma manifestacija Leto na Trgu galerija koju tokom letnjih meseci organizuju tri muzejske institucije na Trgu galerija – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Galerija Matice srpske i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića. Ovogodišnji ciklus programa ispunjen je koncertima, predavanjima, projekcijama i drugim vidovima prezentovanja kultura različitih zemalja.

Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, publika može da uživa u vrtovima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske, kao i Poklon zbirke Rajka Mamuzića, a pojedini programi odvijaju se i na samom Trgu galerija.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments