Leto na Trgu galerija: Besplatno kulturno-umetnički program u avgustu

       

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i ovog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.

Naši sugrađani mogu u večernjim satima da uživaju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja.

Svakog četvrtka od 22. juna do 29. avgusta, u 21 sat, moći će da se osveže uz putopisne priče, koncerte, filmske projekcije, predavanja, muziku i ples.

Ovog četvrtka, 15. avgusta u 21 sat, u zajedničkom vrtu Galerije Matice srpske i Poklon-zbirke Pavla Beljanskog, biće održan Кulturni kviz, odnosno kviz znanja o francuskoj kulturi. Ovom prilikom posetioci će imati priliku da provere svoje znanje iz oblasti likovne umetnosti, književnosti, muzike, filma, opšteg znanja, geografije i istorije i osvoje umetničke nagrade. Nikola Кostić, poznatiji kao Li Men, podstaći će publiku na razmišljanje i podsetiti na interesantne činjenice iz francuske kulture.

Ekipu od 4 člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 12. avgusta.

Predavanje “Vršačka likovna scena krajem HH veka” umetnika Zvonimira Santrača.
Prateći program izložbe Poklon-zbirka Save Stepanova biće upriličeno u Galeriji Matice srpske, 16. avgust u 19 sati.

U Vrtu PZRM narednog četvrtka, 22. avgust u 21 sat zakazana je igranka u stilu šezdesetih godina, naslovljena “Svi na ples”. Američki kutak i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića najavljuju atmosferu “zlatnih“ šezdesetih, kada se novi trendovi sa Zapada uvode preko časopisa, radija i televizije i prenose na popularne “večerinke“ ili igranke. Uz pomoć članova novosadskih plesnih škola posetioci će se podsetiti vremena žureva uz pop i rokenrol hitove.

Poslednji avgustovaski program biće 29. avgusta, od 21 sat na platou ispred GMS. Biće to muzičko veče “Novosadske šmizle” i Ana Kovačić. Ženski hor “Novosadske šmizle” nastupa pod dirigentskom palicom Ane Kovačić, uz klavirsku saradnju Luke Petrovića i gitarsku pratnju Milice Šikoparije i Vladimira Mijatovića.

Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2019 omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments