Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i ovog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.

Sugrađani mogu u večernjim satima da uživaju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 22. juna do 29. avgusta 2018. godine, u 21.00 sat, moćiće da se osveže uz putopisne priče, koncerte, filmske projekcije, predavanja, muziku i ples.

Ovog četvrtka, 1. avgusta u 21.00 sat u okviru programa Leto na Trgu galerija RNКC „ Ruski dom“ i Galerija Matice srpske priređuju filmsko veče uz dokumentarni film Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog. Ovom prilikom posetiocima će se obratiti Evgenije Baranov, scenarista filma i gospodin Vasilije Galaktionov, prvi zamenik direktora Ruskog doma.

Film je naučno-popularni prikaz biografije Nikolaja Nikolajevića Rajevskog, unuka čuvenog generala Rajevskog, junaka rata protiv Napoleona i posebno Borodinske bitke 1812. godine, koji je poslužio kao prototip Lavu Nikolajeviču Tolstoju za lik jednog od glavnih junaka romana Ana Кarenjina, grofa Vronskog. Lik pukovnika tumači mladi srpski glumac Miloš Biković. Film je nastao kroz saradnju scenariste Evgenija Baranova, producenta Marije Žuromske i reditelja Mihaila Jolkina

Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2019 omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments