U okviru manifestacije Leto na Trgu galerija, u četvrtak, 25. jula sa početkom u 21 sat u zajedničkom vrtu Galerije Matice srpske i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog biće održano predavanje Muzeji Napulja – Pogled iznutra, novinara i publiciste Blaže Popovića.

U petak, 26. jula u 19 sati, u okviru bogatog pratećeg programa izložbe “Poklon-zbirka Save Stepanova”, biće održano veče dokumentarnih filmova. Posetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film Nenada Miloševića Dei leči iz 2009. godine u trajanju od 34 minuta, a nakon čega će biti prikazana dva kratka filma Bore Vitorca i Dragoljuba Pavlova, Čarlijade i Fragmenti iz 1962. godine.

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i ovog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da uživaju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 22. juna do 29. avgusta, u 21 sat, moćiće da se osveže uz putopisne priče, koncerte, filmske projekcije, predavanja, muziku i ples.

Ovog četvrtka, 25. jula u 21 sat u okviru programa Leto na Trgu galerija posetioce očekuje predavanje Blaža Popovića Muzeji Napulja – pogled iznutra. Novinar i publicista Blažo Popović, predstaviće tri najpoznatija muzeja Napulja: Bosko di Кapodimonte, Кapelu Sansevaro i Arheološki muzej grada kroz formu filma i intervjua sa direktorima pomenutih muzeja. Svoje utiske o ovom gradu i kulturi Italije upotpuniće Đorđo Markiđani, generalni direktor DDOR osiguranja i Zoran Subašić, koautor dokumentarnog serijala Bez aranžmana.

Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2019 omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu grada Novog Sada.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments