Crnogorci su od ležanja napravili sport, a Ivana Jeremić napravila je umetnost. Prva samostalna izložba ove novosadske umetnice, koja je od 28. do 30. juna održana u galeriji BelArt, vodi nas u intimni svet spavaće sobe koji smo neprekidno počeli da delimo sa svima putem društvenih mreža. U toku tri dana posetioci su Jeremićevu mogli da zateknu u krevetu kako skroluje svoj telefon, čita knjige i ispija vino.

– INSIDE ili Unutra je materijalizacija svog ovog haosa koji smo preživeli proteklih godinu dana pandemije. Istraživala sam šta se događa kada postanemo preokupirani samo spostvenom prespektivom realnosti. Izložba se više nalazi online nego u realnosti jer sam u protekla tri dana snimala materijal za Instagram i Tiktok što je bila i poenta celog projekta. To je zapravo konkretna prezentacija virtuelne komunikacije. Očekujem da doprem do mlade publike i problematizujem način na koji portretišemo sebe – objašnjava Jeremićeva.

Ceo ambijent upotpunjavao je glas Edit Pjaf i legendarna numera Život u rozom koja u ovom u kontekstu poprima čak i zloslutni prizvuk.

– Odabrala sam roze boju prvo iz kontre, jer mi se nije dopadalo šta ona sve simbolizuje danas. Ali u toku rada otkrila sam je kao nijansu nežnosti i sigurnosti i zbog toga sam odlučila da kolorit izložbe bude dominantno roze boje – navodi umetnica.

– Poslednjih decenija plasiramo sopstveni identitet virtuelno, međusobno se nadmećući čiji će biti senzualniji, moderniji, uzbudljivji i više zapažen i odobren od virtuelne okoline. Zbog toga nas često prati osećaj izopštenosti iz offline života. Ova ižloba/online događaj fokusira se na taj prepleteni odnos javnog i intimnog. Neumorno variranje virtuelne i stvarne scenografije ove izložbe naglašava nedostatak strukture i sveopštu rasutost pažnje i identiteta kao globalni fenomen – kaže o izložbi Sonja Radaković sa Likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Virtuelni sadržaj izložbe od danas se može pogledati na društvenim mrežama TikTok i Instagram na profilu @meis.blue.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments