Foto: Promo

Filmski festival “Slobodna zona” održaće se od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će 5. novembra u 19 časova svečano otvoriti film Nick Cave – Idiot Prayer u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Osnovan 2005. godine, Filmski festival Slobodna zona je otvorio prostor za debate, promociju, preispitivanje i razumevanje ljudskih prava i srodnih pitanja, društvenih pojava i problema u svetu i regionu. Od samog početka ohrabruje publiku da preispita svoje vrednosti, predrasude i podelu odgovornosti u socijalnom i kulturnom kontekstu u kojem živi. Festival u proseku prikazuje 30 do 40 igranih i dokumentarnih angažovanih filmova iz celog sveta, nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima.

Festival se od 2013. godine organizuje istovremeno u tri grada (Beograd, Novi Sad, Niš).

Filmovi se prikazuju u 10 bioskopskih sala, a otvaranje se održava paralelno u sva tri grada. Festival je deo šire inicijative koja traje tokom cele godine i uključuje festivalsku turneju (50 gradova u Srbiji) i obrazovne programe (Free Zone Junior, Priručnik za nastavnike i učenike za upotrebu filma kao dopunskog sredstva u nastavi građanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama, kao i priručnik Film u nastavi namenjen budućim nastavnicima).

Od samog početka Slobodna zona je usmerena na publiku: lično i profesionalno iskustvo članova tima oblikovalo je programsku selekciju, što je donelo kvalitet festivalu, uvećavalo očekivanja publike i njihovo interesovanje za “drugačije filmove“.

Cena ulaznice je 200 dinara, osim za prvu projekciju za koju je neophodno izdvojiti 300 dinara. Termine svih projekcija u КCNS možete da pogledate ovde.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments