Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je Maticu srpsku i ovom prilikom razgovarala sa rukovodstvom institucije o dosadašnjim radovima, kao i o predstojećim planovima. 

– Budžet za kulturu Republiku Srbije, bez obzira na sve teškoće s kojima smo bili suočeni prošle godine, uspeo da vrati onaj nivo finansiranja koji se odnosio na finansiranje aktivnosti Matice srpske iz prethodnih perioda, 51 milion za redovne aktivnosti, naravno mogućnost učestvovanja na svim konkursima na kojima Matica može da utiče, pre svega na izdavaštvo i segment periodike, izdavanje časopisa i enciklopedije- rekla je ministarka Gojković.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarka je navela da su razgovarali i o problemima restitucije, odnosno povratka imovine Matici srpskoj.

-Ubeđena sam da Ministarstvo kulture i informisanja može da da podršku ovakvom modelu vraćanja imovine- istakla je Gojković.

Maja Gojković je na pitanje naše novinarke istakla je da pre 15 godina njena inicijativa da se Petrovaradinska tvrđava nađe na UNESCO listi bila odbijena, jer to nije spomenik kulture od velikog značaja kako su tada naveli.

-Ja ću razgovarati sa gradonačelnikom i timom koji vodi Evropsku prestonicu kulture i ako smatraju da ta inicijativa treba da se obnovi, biću tu da ih podržim. Mislim da se to neće skoro desiti, jer UNESCO ima svoje određene kriterijume, a to bi dovelo u opasnost održavanje manifestacije kao što je Exit. Nadamo se da ćemo ga ove godine imati u onom sjajnu na koji smo navikli, a ne onlajn- zaključila je ministarka.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Janja
19/02/2021 21:37

Kakve veze ima MS sa EXITOM?!!!!