Foto: Getty Images/BBC

Ruska invazija na Ukrajinu traje 27. dana. Strateški važan grad Mariupolj na obali Azovskog mora i dalje je pod žestokom opsadom.

Bombe neprestano padaju. Ukrajina je odbila ruski ultimatum da njeni vojnici polože oružje i napuste grad. Humanitarnim koridorom ljudi pokušavaju napustiti Mariupolj, ali zbog siline borbi boje se da izađu iz skloništa.

Nastavljaju se napadi i na Kijev, a prvi put od početka agresije raketirane su stambene zgrade u predgrađu Odese, ključne ukrajinske luke na Crnom moru. U Hersonu, koji je pod ruskom okupacijom, na mirne građane koji protestuju otvorena je vatra.

Ruska vojska hipersoničnim projektilima gađala je ciljeve na zapadu Ukrajine. Više ne napreduju kao prvih dana invazije, a nastavljaju bombardovati velike gradove. Ukrajinski predsednik i dalje insistira na sastanku s ruskim kolegom, a američki predsednik Džo Bajden rekao je kako je Vladimir Putin pod pritiskom i upozorio – da ruska vojska možda razmišlja o uporabi hemijskog ili biološkog oružja.

Foto: ntermagazin.rs

U ruskom napadu na Harkiv poginuo 96-godišnjak koji je preživio holokaust

Boris Romančenko, koji je preživeo holokaust i tri nacistička koncetraciona logora, poginuo je tokom bombardovanja ukrajinskog grada Harkiva prošle nedelje, preneo je memorijalni centar Buchenwald.

Devedesetšestgodišnji Romančenko je preživeo nacističke logore Buchenwald, Dora-Mittelbau i Bergen-Belsen u vreme Drugog svetskog rata.

– S užasom obaveštavamo o nasilnoj smrti Borisa Romančenka u ratu u Ukrajini, objavio je memorijalni centar Buchenwald u izjavi u ponedjeljak.

– Stambena zgrada u kojoj je Romančenko živeo pogođena je granatom i zapalila se, stoji u izjavi.

Harkiv, drugi najveći grad u Ukrajini, nalazi se pod teškom paljbom ruskog topništva tokom invazije, koju ruski predsednik Vladimir Putin naziva “posebnom vojnom operacijom” radi demilitarizacije i “denacifikacije” Ukrajine.

Foto: The Independent

Ukrajinske snage: Vratili smo kontrolu nad Makarivom

Nakon dana borbe, ukrajinske snage tvrde da su opet preuzele kontrolu nad gradom Makarivom, koji se nalazi na oko 60-ak kilometara zapadno od Kijeva.

Ukrajinci tvrde: Rusi imaju zalihe streljiva i hrane za tri dana

Glavno sedište oružanih snaga Ukrajine objavilo je da, prema dostupnim informacijama, ruske okupacione snage u Ukrajini imaju zalihe municije i hrane za ne više od tri dana.

– Slična situacija je s gorivom, koje Rusi dostavljaju putem cisterni, navodi se u izveštaju ukrajinske vojske.

hrt.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments