Ugledna nagrada Sreten Marić za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u 2019. i 2020. godini biće dodeljena u četvrtak, 2. juna, u 12.00 časova, u Biblioteci Matice srpske.

Nagrada je pripala prof. dr Jerku Ješi Denegriju za knjigu Jedna moguća istorija umetnosti 20. veka u izdanju Službenog glasnika (Beograd, 2020). Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.

Nagradu, koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903–1992), ustanovili su Biblioteka Matice srpske i Opština Kosjerić, a dodeljuje se tradicionalno svake druge godine.

Ono što je opštepoznata činjenica u krugovima teoretičara i istoričara moderne umetnosti – Ješa Denegri je, svakako, u svemu izuzetan istoričar i kritičar likovnog teksta u najširem značenju te reči u srpskoj i jugoslovenskoj kritičkoj praksi, stoji u obrazloženju žirija koji je dodeljivao ovu nagradu.

U daljem obrazloženju navodi se da se treba ukazati i na specifičnost da je Denegrijev esejistički rukopis u mnogo čemu jedinstven i neponovljiv ne samo u srpskoj kritici nego i u znatno širim okvirima. Nesporno, treba istaknuti da je Denegrijev doprinos za istoriju i kritiku moderne srpske umetnosti apsolutno fascinantan!

Ješa Denegri je autor evropskoga renomea u srpskoj likovnoj istorijskoj i kritičkoj misli.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments