Međunarodni Dan Dunava: Akcija čišćenja i edukativno-zabavni program

       
Foto: Aleksandar Milutinović

Međunarodni Dan Dunava obeležava se 29. juna svake godine, u 14 evropskih podunavskih zemalja, potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava (International Commission for Danube Protection – ICPDR).

Konvenciju su, 1994. godine u Sofiji, potpisale zemlje dunavskog sliva i Evropska unija, i ona je osnov za saradnju država radi zaštite Dunava, na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.

Cilj Konvencije je podizanje svesti o očuvanju reke kod što većeg broja ljudi i apelovanje na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Gradska uprava za zaštitu životne sredine je povodom obeležavanja ovog dana uzela učešće u akciji obeležavanja Dunava i podržala akciju koja je pokrenuta na inicijativu Coca Cola HBC uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine i ministra dr Gorana Trivana.

Pozivaju se svi zaintresovani da se pridruže volonterskoj akciji čišćenja priobalja Dunava u Kameničkom parku, u petak, 28. juna povodom obeležavanja Međunarodnog Dana Dunava.

Organizator akcije je Zeleni razvojni centar, uz podršku Pokreta gorana Novog Sada, Gradske uprave za zaštitu životne sredine i JKP “Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

Pored akcije čišćenja biće oganizovan dodatni edukativno-zabavni program:

  • 10:00 – 10:15 Dolazak volontera i volonterki
  • 10:15 – 10:30 Obraćanje novinarima pomoćnice načelnika Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jelene Moravski i savetnika direktora JKP “Gradsko zelenilo“ Ivana Nožinića – ispred ulaza na igralište FK “Fruškogorac“
  • 10:30 – 12:00 Akcija čišćenja
  • 12:30 – 13:00 Predavanje na temu cirkularne ekonomije
  • 13:00 – 13:15 Kviz – školica ‘Šta znaš o Dunavu’
  • 13:15 – 13:30 Takmičenje – ubacivanje limenki

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: