Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof. dr Zoran Pavlović čestita svim građanima i građankama Međunarodni dan tolerancije.

Imajući u vidu da smo složena i pluralna zajednica, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, da se u njoj govore različiti jezici i ispovedaju različita uverenja, Pokrajinski ombudsman želi da naglasi da su za dalji razvoj i napredak društva od izuzetne važnosti odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije.

U godini u kojoj nizom aktivnosti obeležava tridesetogodišnjicu od usvajanja Кonvencije o pravima deteta, Pokrajinski ombudsman želi da istakne važnost tolerancije i za ostvarivanja fundamentalnih prava dece. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element.

Činjenicu da su tokom godine zabeleženi uznemirujući primeri vršnjačkog nasilja Pokrajinski ombudsman je primio sa velikom zabrinutošću. Zabrinutost izazivaju i primeri nasilja i diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih grupa u društvu.

Pokrajinski ombudsman koristi priliku da sve društvene aktere podseti na reči iz Uneskove Deklaracije o principima tolerancije u kojoj se kaže da tolerancija nije samo moralna obaveza, već i pravni zahtev.Od poštovanja tog zahteva zavise kako ljudska prava, osnovne slobode i mir, tako i demokratija, vladavina zakona i ukupan napredak.

Кao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudman će i ubuduće, a posebno u radu sa mladim ljudima, promovisati toleranciju kao aktivan stav, duboko uveren da time daje svoj skromni doprinos obrazovanju građana otvorenih prema drugim kulturama, sposobnih da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, spremnih da poštuju princip neagresije i probleme rešavaju nenasilnim sredstvima. https://www.ombudsmanapv.org/riv/index.php/vesti/saopstenja/2223-medjunarodni-dan-tolerancije-2019.html

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments