Na Novosadskom sajmu će 27. i 28. februara, biti održani 8. Međunarodni dani energetike i investicija. Ovaj forum za inostrane i domaće projekte Novosadski sajam organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarsto i saobraćaj, a od ove godine partner je RES fondacija.

Grad partner Dana energetike je Novi Sad, a Grad prijatelj je Zrenjanin.

Uz izložbeni deo manifestacije, u kojem će se predstaviti kompanije, institucije i lokalne samouprave s projektima u oblasti energetike, biće održano i niz predavanja na kojima će svoja znanja i iskustva preneti stručnjaci iz naše zemlje i inostranstva. Razgovaraće se o najakutelnijim temama, a cilj je da se uspostavi saradnja između aktera u oblasti energetskog sektora, održive energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu, da se stimuliše investiranje u održivu energetiku, predstave napredne tehnologije, promovišu mogućnosti finansiranja energetskih projekata, ukaže na značaj većeg krišćenja obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti…

Među temama koje će biti u fokusu su – kako finansirati projekte u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije uz pomoć međunarodnih zelenih fondova i fondova kojim upravlja Republika Srbija, zašto je važno  učešće žena u oblasti energetike, kako da sistemi daljinskog grejanja postanu efikasniji i povoljniji… EBRD će predstaviti projekat koji za cilj ima povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja na Zapadnom Balkanu, razgovaraće se i o naplati grejanja po utrošku, a u saradnji s Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj EBRD će predstaviti aktivnosti na proceni stanja javnih zgrada u Vojvodini. Biće reči i o potencijalima i ograničenjima pri gajenju energetskih zasada, kvalitetu drvne biomase, kao i tržištu biomase u Srbiji.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije pokreće projekat unapređenja stanja u sistemima vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama. Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj prvi put je na jednom mestu objedinio institucije koje se bave energetikom i energetskom efikasnošću. U program je uključen i Fond za evropske poslove AP Vojvodine, a deo programa odvijaće se u saradnji s Privrednom komorom Vojvodine.

Izvor: BIZLife

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments