Međunarodni festival proze od 25. do 28. septembra

       

Međunarodni festival proze Prosefest, 12. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. do 28. septembra u Novom Sadu.

Tim povodom, na prvoj konferenciji za novinare, danas 6. septembra u KCNS-u prisustvovali su i učenici gimnazija: “Jovan Jovanović Zmaj”, “Isidora Sekulić”, “Svetozar Marković” i “Laza Kostić”.

Predstavljajući najnovije izdanje popularnog festivala čiji je prepoznatljivi moto “Zauzmi pozu, čitaj prozu”, Đorđe Pisarev, pi-ar festivala, rekao je da su na prethodnim festivalima gostovali mnogi pisci sa različitih kontinenata.

“Ovoga puta, pažnja je usmerena na prozu iz regiona. Odabrali smo autore, vrhunske prozaiste koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac”,  kazao je Pisarev i dodao da je specifičnost ove manifestacije u tome da se u festival uključi i publika, “jer koliko su nam važni autori, toliko nam je bitna i čitalačka publika”.

Deo te festivalske publike su i novosadski gimnazijalci, a taj dodir mlade čitalačke publike sa živim piscem, po oceni profesorke Dragane Bošković Tomić, veoma je dragocen, jer, kako je istakla, nema boljeg načina za podsticaj čitanju od onoga kada vam pisac ušeta u učionicu.

“Festival Prosefest je za mene, kao profesora književnosti, izuzetno značajan, a ove godine me posebno raduje što će susretima s piscima, osim gimnazijalaca, prisustvovati i bivši maturanti”, rekla je profesorka Bošković Tomić.

Ime ovogodišnjeg laureata nagrade Prosefesta koja nosi ime začetnika srpskog romana, Milovana Vidakovića, kako je najavljeno, biće otkriveno neposredno uoči festivala.

Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog festivala su : Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments