Mendi Mening, nastavnica godine u SAD gostuje u Novom Sadu

       

Kao gost Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, u Srbiji će od 12. do 18. maja, boraviti Mendi Mening, nastavnica iz Sjedinjenih Američkih Država, specijalizovana za rad sa učenicima migrantima i izbeglicama kojima, putem posebnih metoda rada koje je razvila, pomaže da prevaziđu strahove i lakše se prilagode novom životnom i obrazovnom okruženju.

Tokom boravka, gospođa Mening će obići prihvatne centre za migrante u Vojvodini, kao i škole koje pohađaju učenici migranti. Nastavnicima iz ovih škola, te drugim profesionalcima koji rade sa decom i za decu, studentima Pedagoškog fakulteta kao budućim učiteljima, njihovim profesorima, ali i drugim zainteresovanim za ove teme, g-đa Mening će održati predavanje na temu obrazovnog rada sa migrantima, iskustvima i metodama rada u slučajevima vršnjačkog nasilja i diskriminacije, te aktivnostima koje preduzima kao nosilac priznanja 2018 National Teacher of the Year. Predavanje će biti održano 15. maja, u Somboru, u Velikoj skupštinskoj sali u zgradi Županije, Trg cara Uroša 1, sa početkom u 11 časova.

Slično predavanje i razgovor sa gospođom Mening biće upriličeno i 16. maja u Novom Sadu, a u saradnji sa Centrom za prava deteta i u Beogradu, u Kući ljudskih prava i demokratije, sutradan 17. maja sa početkom u 13 časova.

Organizujući ovu posetu Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman želi da doprinese unapređenju prava deteta na obrazovanje, kao i da ojača kompetencije svih profesionalaca, uključenih u rad sa migrantskom populacijom, s obzirom na jedan od zaključaka rezultata monitoringa procesa inkluzije ove dece u obrazovni sistem Republike Srbije o neophodnosti pružanja pomoći i podrške nastavnicima u daljem radu.

Više informacija o uglednoj gošći posetioci sajta Pokrajinskog ombudsmana mogu pronaći na adresi: https://ccsso.org/teachers/mandy-manninghttps://www.newsweek.com/who-mandy-manning-teacher-year-who-handed-trump-letters-refugee-students-909114.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments