Od kada je u aprilu prošle godine na srpskim auto-putevima uvedeno merenje prosečne brzine, ono je izazvalo mnoge nedoumice.

O tome da li je ovakav način merenja usaglašen sa ustavom i da li preduzeće JP “Putevi Srbije” ima pravo da meri prosečnu brzinu kretanja na auto-putu,  popričali smo sa poznatim novosadskim advokatom Radomirom Munižabom iz zajedničke advokatske kancelarije Munižaba.

Da li javna preduzeća mogu da mere brzinu?

Prema Munižabinim rečima po Ustavu Republike Srbije, pravo na merenje brzine ima jedino policija, odnosno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Da bi se brzina uopšte mogla izmeriti, uređaji koji za to služe moraju biti baždareni. U slučaju merenja prosečne brzine kamere i časovnicke koriste JP “Putevi Srbije”, a policija na osnovu tih snimaka i merenja kasnije šalje kazne na kućnu adresu.

Kako se meri prosečna brzina?

Budući da se brzina meri tako što se gleda za koje vreme je određeno vozilo prešlo deonicu između dve naplatne rampe, postavlja se pitanje da li su časovnici na dve rampe usklađeni.

Advokat Munižaba objašnjava da časovnici moraju biti u sekundu tačni da bi merenje uopšte i bilo validno. Kod ovakvog merenja, nepoznato je u kom trenutku je prekršaj načinjen, odnosno kada je vozač prekoračio dozvoljenu brzinu.

Kako ustanoviti ko je upravljao vozilom?

Pošto nije snimljen i radarskim uređajem zabeležen tačan trenutak prekoračenje, ne može ni biti određeno ko je upravljao vozilom u kritičnom momentu.

Prema rečima Radomira Munižabe, vlasnik vozila dužan je da se u određenom roku izjasni o tome ko je upravljao vozilom, a ukoliko to ne uradi, smatra se da je počinio prekršaj, za koji je zaprećena novčana kazna.

“Iako navedeno prekoračenje prosečne brzine nije potpuno dokazivo, da bi se lice moglo osuditi, svakako apelujem na bezbednu i sigurnu vožnju” – Rekao je Munižaba

Autor: nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Strahinja
25/02/2019 23:55

Mozete da pricate.sta hocete ,kazne stizu kao lude na kucne adrese i ljudi placaju.Licno poznajem coveka ,preko 150 kazni za prekoracenje je od jednom dobio.pa pomnozite sa od prilike 3 crvene i matematika je jasna.Ostaje pitanje da li smeju,mogu itd., da naplacuju ???.Boli njih uvo za zakon.Ovo je davno prestala da bude pravna drzava ,ako je ikada i bila.tuga

Nikola
26/02/2019 08:26
Reply to  Strahinja

Boli njih uvo za Zakon, kad pokusavaju da kazne nekoga koga “ne boli uvo za zakon”, a nekako je ipak napravio 150 snimljenjih prekrsaja u saobracaju?! (Snimljenih zakonski ili ne, po strani)… Jadno nam je drustvo kad veci problem vidimo u pokusaju drzave da nesto promeni od laganih “150” kazni…