Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Danas je u poseti Novom Sadu bila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, koja je zajedno sa gradonačelnikom Vučevićem obišla lokaciju glavne crpne stanice na Beogradskom keju. 

-Stanica je finansirana od strane Grada, gotovo milijardu dinara, kao najava velikih projekata koje radimo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, a to je da Novi Sad konačno dobije fabriku za preradu otpadnih voda- rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vučević je naveo da su projektima centralnog prečistača obuhvaćena gradska i prigradska naselja i da je sva tehnologija po evropskim standardima i da će čuvati Dunav.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ako se ne varam, mi smo oko 140 miliona evra predvideli samo za Novi Sad, tu je prečistač i 90 kilometara vodovodne kanalizacione mreže. Radićemo još lepih projekata u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, u pogledu zalivnih sistema u dva parka, Futoški i Limanski, i Bulevar Evrope do Cara Lazara- istakao je Vučević.

Uklanjaće se i divlje deponije, koji su veliki problem grada. Napraviće se transferne stanice ili reciklažna dvorišta u koje će građani moći da odlažu otpad. Na lokacijama koje budu očišćene biće pojačana kontrola i monitoring, kako se ne bi dolazilo u situacije da se čiste jedne te iste lokacije.

-Ono što je izuzetno važno jeste, pre svega, fabrika za preradu otpadnih voda, koja će biti realizovana. Nakon njene realizacije, Novi Sad će biti pokriven sa 95 posto kanalizacione mreže, dakle primarne i sekundarne kanalizacije, što će značajno podići kvalitet života građana- izjavila je ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministarka je izdvojila da je veliki problem i aerozagađenje sa kojim se susrećemo i da treba govoriti o zelenjavanju i pošumljavanju. U Limanskom i Futoškom parku radiće se na ozelenjavanju, kako zbog zvučnih barijera u naseljenim delovima, tako i zbog očuvanja biološke raznovrsnosti.

-Zbog toga će se zalivni sistemi izgraditi u pomenutim parkovima. Nadamo se da će Grad i nakon toga intenzivno raditi na njihovom očuvanju i ozelenjavanju- poručila je ministarka.

Ivona Karan

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Detelinarac
17/02/2021 15:50

Sadite sto vise zelenila molim vas, nemojte kao onomad žuti sto su radili pa sve beton, beton i samo beton!

Novosadjanka
18/02/2021 13:37
Reply to  Detelinarac

Videli smo kako “ozelenjavaju” Beograd.

Grbavica
18/02/2021 12:38

Nemojte samo uraditi navodnjavanje kao u Dunavskom parku, posto je to tamo katastrofa ☹️

Brko
18/02/2021 18:29

Jos kad bi gradjani bili i prikljuceni na kanalizaciju bila bi idila a ovako pola Klise i Vidovdanskog naselja nema kanalizaciju a sto je jos tuznije nema ni kome da se zale paraziti po kancelarijama vam se u lice smeju kad iznesete problem vode i kanalizacije.