Dvodnevna konferencija “Mladi – trendovi i inovacije”, koju OPENS organizuje u partnerstvu sa Centrom za omladinski rad, počela je danas, 29. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara.

Konferencija je osmišljena sa ciljem da se u dva dana tokom različitih panela, radionica, predavanja i drugih interaktivnih aktivnosti fokus stavi na mlade u godini kada je Novi Sad Omladinska prestonica Evrope.

“Pričamo o sistemskoj brizi o mladima, ali da bismo o tome uopšte govorili, moramo da razumemo uopšte koji su tu akteri sve uključeni, jer da bismo imali sistemski pristup i jasno razumevanje toga šta sve nosi jedan kontinuirani rad sa mladima, moramo da znamo i šta sve čini omladinsku politiku, kako se radi s mladima i koliko infrastruktura, kao što je na primer Omladinski centar, igra veliku ulogu u razvoju mladih i ispunjavanju njihovih potreba“, objašnjava koordinator OPENS-a, Vukašin Grozdanović.

Konferencija će pružiti priliku mladima da se na jednom mestu susretnu sa akterima omladinske politike, influenserima i omladinskim radnicima.

 “Važno je da vidimo kako sad ta sinergija koja je stvorena, i sve ono što je stvoreno radom sa mladima u Omladinskoj prestonici Evrope, na neki način da bude potpomognuto ne samo finansijski, nego i od strane svih nivoa vlasti, da ta sinergija nastavi da živi, kako bi i kvalitet života mladih bio mnogo bolji“, kaže savetnica ministra za omladinu u Ministarstvu omladine i sporta,  Snežana Klašnja.

Tokom prvog dana konferencije, više od 170 učesnika iz cele države imalo je priliku da čuje o primerima dobre prakse koji se odnose na kontinuiran rad sa mladima, novim i inovativnim programima za mlade i stepen uključenosti mladih u procese donošenja odluka. Zbog toga se Konferencija i organizuje u partnerstvu sa Centrom za omladinski rad (CZOR) koji je ujedno i jedna od organizacija osnivačica OPENS-a.

“CZOR 18 godina radi u oblasti sistemske brige o mladima. Tokom rada ostvarili smo značajne rezultate i bili pokretač brojnih inovativnih praksi. Takođe, CZOR prvi u Srbiji uvodi i sprovodi formalno obrazovanje za omladinske radnike/ce, kroz univerzitetski kurs, osnovne i master studije u saradnji sa međunarodnim i lokalnim univerzitetima. Do sada je obučeno oko 420 omladinskih radnika i radnica, što je značajno doprinelo profesionalizaciji omladinskog rada u Srbiji, uključujući i iniciranje uspostavljanja NAPOR-a i uvođenje politike o zaštiti i sigurnosti dece i mladih u omladinskom radu“, objašnjava Anja Jakšić, portparolka te organizacije.

Drugog dana konferenecija će biti održana u bioskopu Arena sinepleks, a uključuje panel o inovativnim pristupima u radu sa mladima i omladinskom radu, koji mogu da se koriste danas, pod nazivom “Čemu su mladi naklonjeni“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments