Učiteljica lokalne osnovne škole “Rifat Burdžović-Tršo” Adela Melajac Karahmetović dala je juče ujutru izjavu policiji u Novom Pazaru, nakon što u toj školi prvog dana školske godine nije emitovana himna Srbije.

Ona je nakon davanja izjave otišla kući, a zapisnik će biti prosleđen nadležnom tužilaštvu.  Učiteljica bi, kako Kurir nezvanično saznaje, zbog nezapamćenog skandala, potencijalno mogla da odgovora za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, za koje je zaprećena i zatvorska kazna!

– Zapisnik sa informativnog razgovora će biti prosleđen nadležnom tužiocu koji će dalje odlučiti da li će protiv nje biti podneta krivična prijava. Zbog velike uznemirenosti javnosti, ona bi mogla da se tereti za krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti za koje preti i zatvorska kazna – priča za Kurir dobro upućeni izvor iz Novog Pazara.

Podsetimo, Karahmetović Melajac je izazvala burne reakcije objavljivanjem snimka na kojem se vide učenici kako umesto “Bože pravde” pevaju takozvanu himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”. Učionica je bila ukrašena belim i zelenim balonima sa natpisom “Bosanski jer sam Bošnjak”.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije da ovaj slučaj predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, a prosvetna i upravna inspekcija obavile su u petak vanredni nadzor u školi. Izveštaj inspekcija se, kako saznajemo, očekuje uskoro.

Inače, prema članu 317 Krivičnog zakonika, onaj “ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili versku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”, dok će onaj ko delo vrši zloupotrebom položaja ili ovlašćenja kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

nsuzivo.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nik
06/09/2021 15:39

Zatvor najmanje tri godine!

Dragan
06/09/2021 16:54

Sad da vidimo šta će država uraditi i kako će javnost biti informisana očekujem maksimalnu zatvorsku kaznu i naravno nadamo se da je suspendovana
I naravno ako joj se ne sviđa u Srbiji nek predaje u Bosni

Rifat
06/09/2021 18:44

Odmah u zatvor!!! Nacionalisto

Nina
06/09/2021 19:55

Pa odmah zatvaranje!