Monodrama o Lazaru Dunđerskom u kulturnoj stanici Eđšeg

       

Monodrama o Lazaru Dunđerskom “Lazar” održaće se u sredu, 24. aprila, u 20 časova u kulturnoj stanici Eđšeg.

Predstava “Lazar” govori o njegovom shvatanju života, njegovim odnosima sa bližnjima, pre svega sa ćerkom Lenkom Dunđerski, te njegovim prijateljem Lazom Kostićem, kao i drugim onovremenim javnim ličnostima… Lazar Dunđerski, kako ga vide autori ovog projekta, bio je vrlo složena i misaona ličnost.

Iako u samoj predstavi ima dosta faktografskih momenata ona je daleko od pukog “plakatskog” prikazivanja života jednog moćnika. Reditelj predstave, Ljuboslav Majera, u njemu svojstvenom maniru “poetike jednostavnosti“, nenametljive stilizacije, režije kao  filigranskog tkanja u kojem je centralna figura glumac i njegovo glumačko umeće,  a ne scenski, tehnički   efekti, pred publiku izvodi Lazara Dunđerskog kao čoveka izraženih plemenitih osobina, običnih, ljudskih, odveć ljudskih…

U ulozi Lazara Dunđerskog je Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta,  a režiju i scenografiju radio je Ljuboslav Majera. Tekst drame potpisuje Zoran Subotički.

Lazar Dunđerski je bio jedan od najtalentovanijih poslovnih ljudi  druge polovine XIX I početka XX veka u ovim našim krajevima. Sa velikim uspehom bavio se poljoprivredom, industrijom, bankarstvom, trgovinom, a posebno se isticao kao dobrotvor i zadužbinar.

Kao najbogatiji i najuticajniji Srbin u Austrougraskoj monarhiji, bio je velika uzdanica srpskom nacionu, uvek u “prvoj liniji fronta” kada je trebalo nekome pomoći, u nečemu dati doprinos, a važnom za opstanak Srba u Carevini. Sama činjenica da je izgradio zdanje Srpskog narodnog pozorišta diže ga na pijedestal jednog od najvećih ktitora srpske kulture stare Vojvodine.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments