Promocija nove interaktivne aplikacije – audio vodiča na znakovnom jeziku, u okviru projekta “Muzej za sve” namenjenog osobama s oštećenjem sluha, u saradnji sa Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik održaće se u četvrtak, 05. decembra s početkom u 14 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Cilj interaktivne aplikacije je da se jednim vodičem na znakovnom jeziku ujedine novosadski muzeji – Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Muzej Vojvodine i Galerija Matice srpske kako bi se u potpunosti osposobili izložbeni prostori za prihvatanje gluvih i nagluvih osoba.

Vizuelno i grafički ujednačena za sva tri muzeja, aplikacija će predstaviti najzanimljivije činjenice o umetničkim delima i istoriju muzeja na znakovnom jeziku sa tekstualnim prevodom. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci Fondacije “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Procenjuje se da 10 odsto svetske populacije čine osobe sa invaliditetom, a da neki oblik invaliditeta ima od osam do deset odsto stanovništva Srbije. Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednakost u ljudskim pravima i ravnopravno učešće u društvu.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments