Kulturna stanica Eđšeg nastavlja sa svojim prvim produkcijskim projektom – Pocket Globe ciklusima. Peto izdanje takozvanih muzičkih ekskurzija, pored predstavljanja muzičara, koji i ovog puta donose fuziju različitih zvukova, obuhvatiće i radionicu “Just listen/Samo slušaj“.

Prvog dana, 21. februara, u cilju razvijanja onog što se do sada nazivalo “slušaonicom” posetioci će imati priliku da prisustvuju prvoj u nizu, takozvanoj promotivnoj, epizodi radionica koje će predvoditi Daniel More pod nazivom “just listen/samo slušaj” a na temu muzike, improvizacije i meditacije. To će biti i savršen uvod za koncertni vikend koji sledi.

Za subotu, 22. februara organizatori su pripremili koncert mladog novosadskog impro/jazz tria pod imenom Lavlji Dani Dima koji je “prozor u inovacije u carstvu improvizacije”, a u nedelju u goste dolazi jedan od interesantnijih, trenutno aktivnih sastava sa predznakom “world music”-a na ovim prostorima.

U pitanju je Shira U’tfila, grupa muzičara koja sa gotovo naučnom posvećenošću izučava a potom i interpretira sefardsku muziku, uspešno kombinujući balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicionalne kompozicije podmladjujući ih spontanim improvizatorskim intervencijama. Interesantno je da će sve tri veceri posetioci imati priliku da na sceni vide Daniela More-a, talentovanog muzičara, kontrabasistu i improvizatora koji kao “freelancer” plovi vodama klasike, jazz i world music-a spreman da sa publikom podeli saznanja o novootkrivenim muzičkim predelima.

U nedelju, 23. februara nastupa Shira U’tfila – Grupa Shira U’tfila osnovana je 2000. godine na inicijativu Stefana Sablića, vokalnog soliste, aranžera i kompozitora grupe, instrumentaliste – izvođača na udu, tradicionalnom bliskoistočnom kordofonom instrumentu tipa laute, pozorišnog reditelja i kantora beogradske sinagoge Sukat Šalom, kao i osnivača i predsednika Jevrejskog centra za kulturu i umetnost. Shira U’tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu. Ovom prilikom sa grupom će nastupiti:

Stefan Sablić – vokal i ud, Filip Krumes – violina, Sinan Aćifović – klarinet, Daniel More – kontrabas.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments