Na današnji pre 15 godina, preminuo je bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije, Slobodan Milošević.

Milošević je preminuo u zatvoru u Ševeningenu u Holandiji. On se u Haškom tribunalu nalazio od Vidovdana 2001. godine kada su ga srpske vlasti isporučile, a suđeno mu je za ratne zločine i nasilno proterivanje ne-srpskog stanovništa

Rođen je u Požarevcu 1941. godine, bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, na čijem čelu je bio do smrti. Nakon spornih predsedničkih izbora 2000. godine, izbili su nemiri na ulicama širom Srbije, što je kulminiralo petog oktobra, kada je Milošević priznao poraz i otišao sa vlasti, nakon dve decenije.

Milošević je bio oženjen  Mirjanom Marković koja je imala veliki uticaj na njega i na izbor kadrova SPS-a. Iz tog braka dobio je sina Marka i ćerku Mariju. Nakon što se režim Slobodana Miloševića srušio, njegova porodica pobegla je u Moskvu. Mirjana Mira Marković, preminula je 14. aprila 2019. godine u tom gradu, ona je kremirana u Rusiji, a urna je potom položena u porodičnu grobnicu u Požarevcu, gde počiva i Milošević. Mira je bila predsednik i osnivač partije Jugoslovenska levica(JUL)

Milošević je bio jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma kojim je posle 5 godina zvanično završen rat na prostorima bivše Jugosvije. Ostaće upamćen i po svom čuvenom govoru na Gazimestanu.

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
...
11/03/2021 13:56

Volim i ja vas!

Sale
11/03/2021 18:35

Ma jebitese devedesete, tuzne i nesrecne…