Foto: Grad Novi Sad

Projekat „Nova mesta”, u sklopu priprema za titulu Evropske prestonice kulture, otvoren je danas za građane, na Detelinari u Rumenačkoj ulici broj 25.

Fondacija “Novi Sad- Evropska prestonica kulture” kroz saradnju sa Društvom arhitekata Novog Sada i Upravom za građevinsko zemljište i investicije četiri godine unazad stvara nove prostore namenjene sugrađanima, sa ciljem da se tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada.

U toku tekuće godine projekat „Nova mesta” biće i na Satelitu, Klisi, u Begeču, Bukovcu, Kisaču, ali i u novosadskoj Salajci, kao i na raskrsnici Omladinskog pokreta i Pariske komune.

Projekat “Nova mesta” na Detelinari; foto: Grad Novi Sad

-Svako novo mesto ima svoju osobenost i konkursom, pa i rešenjima, upotpunjava se slika raznolikosti Novog Sada. Naravno, u slučaju većeg uređenja prostora, građani se pitaju šta, a struka kako da se to uradi. Kada se radi o manjim komšijskim prostorima, uključujemo građane od ideje do realizacije uz pomoć arhitekata. U oba slučaja, nadam se da našim pristupom, kojim ljudi kroz procese stvaraju prostore i programe, ostavljamo legat za sveukupan razvoj Novog Sada i nakon godine titule- rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad- Evropska prestonica kulture”.

nsuzivo.rs

11 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gapop
07/05/2021 15:26

gledam ovu lepu sliku i lep projekat za igru i odmor i razmišljam …… prvo će ukrasti tobogan onda će ukrasti drvene gredice ( treba im za loženje ) onda će pokidati ljuljaške i ako nešto ostane izlomiće sve iz zabave i zezanja ….. naaaadam se da grešim valjda se postavili neku kameru u blizini da snima sve to

Игор
07/05/2021 19:59
Reply to  gapop

НА ЖАЛОСТ СИ УПРАВУ!!!
Деца се сама васпитају на улици, и сами себи уништавамо будућност. “Дам детету таблет и оно је мирно док ја гледам тв (парове или како већ)” је реченица коју многи не изговоре али поступе тако.
После псујемо државу и власт јер имамо деликвенте најгоре врсте међу децом а сетите се да сте их само ви могли васпитати и тај (можда најважнији) животни испит сте пали….

Zoran
07/05/2021 22:21
Reply to  gapop

Nazalost i ja imam isto mišljenje, lepo je kada se nešto novo napravi u našem gradu ali više je onih koji bi pre da unište nego čuvaju. Kada pogledamo podzemne kontejnere malo koji je čitav i kompletan, teretane na otvorenom/već fale šrafovi na većini tih teretana, igraonica za decu u železničkom parku/ prljava, izguljena, išarana, izlomljene letvice, vervoatno je i u ostalim delovima grada slično… Treba postaviti kamere da pokrivaju ta mesta i one koji uništavaju, strogo sankcionisati u suprotnom ne vredi.

Nenad
08/05/2021 07:47
Reply to  gapop

Kako ovo izgleda i čemu služi i bolje da pokradu,izlome i zapale sve.A o ceni da ne pričamo !Zar niko nema neku pametniju i korisniku ideju u gradu

Blažo
07/05/2021 17:11

Ponudite Pašićevu 19 za kutak za uživanje ali kupcima stanova i lokala koji već 3 tri decenije čekaju da im “Zavod za zaštitu spomenika kulture” Novi Sad kao investitor ili grad Novi Sad isporuče stanove i lokale koji su to odavno isplatili i predplatili ili grad misli da je i ovaj objekat u ovom stanju reprezent prrstonice kulture

Miroslava
07/05/2021 17:40

Kada ce se nesto uraditi na Adicama??????

Skalamerija
07/05/2021 20:21

Ma ovo je ružno strašno,skalamerija jedna sklepana i uopste ne deluje ni malo bezbedno.Da li je moguće da nije moglo to maštovitije da se napravi,bezbednije???

Panonski mornar
08/05/2021 07:15

Divno,ma predivno,ali bez kamera mi nemamo svest da to sačuvamo

Bilja
08/05/2021 10:45

…, a u Zmaj Jovinoj oduzimaju i ono malo prostora što je bilo za pešake, uskoro neće moći ni da se mimoidju dva čoveka od proširenih bašta kafića.Odneli su klupe, doneli stolove i stolice. Ruglo i sramota neviđena!!!

Marra
08/05/2021 13:25

Za 10+ je što je grad uradio kako bi animirao našu decu. Što se tiče bezbednosti to je -10. Ja mom detetu nikad ne bih dozvolila da se tamo samo igra ili da skače da drugom decom. Više pažnje obratiti za bezbednost.Nemate pojma šta sve deci padne napamet.

Marko
08/05/2021 16:31

Zivim u zgradi pored “Novog mesta”, gledam na to svaki dan. U krugu od 100 metara od te skalamerije postoje 3 kosakraska terena, odbojkaski teren, 2 decija igralista sa ljuljaskama, klackalicama i toboganima, 2 mesta za treniranje na otvorenom sa spravama i nekoliko manjih livada i parkova. 90% stvari je polomljeno ili pokvareno, niko ne odrzava iste, sve sto funkcionise, funkcionise jer sami stanari popravljaju. Sprave za treniranje su odmah do toga, samo sto su tako slikali da se ne vidi da je sve polomljeno. Umesto vec postojece da poprave jedinu vecu livadu u kraju pretvorili u zardinjeru od 16… Učitaj još »