Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Gradonačelink Novog Sada Miloš Vučević obišeo je danas centar grada gde je završena prva faza radova prostornog uređenja. Kako je rekao, radovi su trajali 290 dana a naš grad je posle više decenija dobio potpuno uređeno gradsko jezgro kako će nakon završetka radova izgledati i ceo centar. 

Prostor trga popločan je granitnim pločama, a prema Uspenskoj ulici smeštena je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem. Poseban pečat daje „Memorijalna traka“ koja predstavlja uspomenu na nekadašnju malu Jevrejsku ulicu, koja je tu postojala do sedamdesetih godina prošlog veka. Traka je izrađena od korten čelika, a ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže se u vidu informativnog stuba.

– Uređenje gradskog jezgra je deo jedinstvenog projekta koji je prošao međunarodni arhitektonski konkurs. Prostor je kompletno renoviran, a korišćeni su najkvalitetniji materijali. Nikada nismo imali ovakve granitne ploče koje su testirane na sve vremenske uslove. Ponosan sam što smo sredili i portu Uspenske crkve posle mnogo godina, a najviše mi se dopada ”Memorijalna traka”, putem koje može da se nauči o razvoju Novog Sada. Postavljena su najmodernija autobuska stajališta sa ”tač skrinovima”, a zasađeno je 25 novih stabala, pa je sada jedna trećina prostora pod zelenim površinama. Imamo sada i najmoderniju rasvetu, a na lampama je grb našeg grada – istakao je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
GRADSKO JEZGRO PREOBLIKOVANO PO UZORU NA VELIKE EVROPSKE GRADOVE

U okviru uređenja, potporni zidić oko pozorišta preoblikovan je u kontinualnu klupu obloženu plemenitim četinarskim drvetom – tikovinom, koju odlikuju dugovečnost i visoka otpornost na atmosferske uticaje, dok je uz trotoar do zelenog pojasa izgrađena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom. Na prostoru između SNP i „Apolo“ centra, kao centralni element zadržano je stablo platana oko kojeg je realizovano novo parterno uređenje i urbana oprema.

Po uzoru na velike evropske gradove, postavljena je savremena telekomunikaciona oprema, a digitalna signalizacija podrazumeva totem sa interakativnom mapom grada, digitalnu tablu ispred SNP-a za objavljivanje repertoara pozorišta, uređaj sa LED ekranom koji prikazuje odbrojavanje dana do proglašenja Grada Novog Sada Evropskom prestonicom kulture i dva displeja u sklopu BUS stajališta koji sadrže podatke iz nadležnosti JGSP, tj. informacije o bus linijama, red vožnje, servisne informacije i dr.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Sredstvima APV Vojvodine finansiraju se radovi na rekonstrukciji fasade SNP-a, dekorativnog osvetljenja i rasvete nadstrešnice glavnog ulaza SNP-a, kao i radovi na parternom uređenju oko Hrama Uspenja Gospodnjeg, sa palionicom sveća. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada projektovao je obnovu ograde oko Hrama.

ČESTITKE SVIM NOVOSAĐANIMA UZ NAJAVU BUDUĆIH RADOVA

Vučević je čestitao građanima što će Evropska prestonica kulture za 2022. imati ovako uređeno gradsko jezgro i najavio projekte koji će se raditi u narednom periodu.

-Drago mi je što su u ovom velikom poslu bile angažovane domaće firme, domaći stručnjaci, a korišćen je i domaći kamen. Pred nama je uređenje Trga slobode, dela Njegoševe ulice, Kralja Aleksandra i Modene, međutim sledeće godine neće biti aktivnosti, da nemamo raskopane površine dok realizujemo aktivnosti EPK, ali nameravamo da te radove sinhronizujemo sa izgradnjom podzemne garaže u Ulici Modene – naglasio je gradonačelnik Vučević tokom obilaska užeg jezgra grada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Za realizaciju prve faze radova iz budžeta je izdvojeno 400 miliona dinara.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
18/12/2021 18:23

Da li su napravljene staze za slepe i slabovide osobe?