Na Tesla fest u Novom Sadu stiglo osam radova sa Tajlanda

Foto: Mind Tasting

Izumi Nikole Tesle služe kao gradivni blokovi za gotovo svu tehnologiju koju danas koristimo. Savremeni električni sistemi i električni uređaji evoluirali su od osnovnih sistema koje je on izumeo. U čast jednom od najvećih naučnika savremenog doba Novi Sad će biti domaćin još jednom Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest”

Da je reč o veoma značajnom skupu govori podatak da je 30 odsto pronalazaka, koji su ranijih godina izlagani na ovom festivalu kasnije primenjeno u praksi.

Prijavljeno je stotinak inovacija, a osim naše zemlje predstaviće se i pronalazači iz Republike Srpske, Kine, Poljske, Češke i Rumunije. Dobar glas daleko se čuje, pa je tako na Tesla Fest stiglo i osam radova mladih talenata sa Tajlanda.

-Biće divnih radova i inovatora. Imaćemo i predstavnike Instituta za mehatroniku iz Bukurešta i tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, a tu su i mladi talenti čije inovacije takođe promovišemo- rekao je za NS Uživo Anđelko Glavašević, predsednik Saveza pronalazača Vojvodine.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva održaće se i tribina o inovacijama i intelektualnoj svojini, sa ciljem da pronalazačima približe podsticajne mere i poreske olakšice za one koji žele da zasnuju biznis. Program traje od 12. do 15. oktobra, od 10.00 do 18.00 časova.

-Predavači su iz Zavoda za intelektualnu svojinu, zatim iz Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i Ministarstva finansija, a tribini će prisustvovati pronalazači- naveo je Glavašević.

Da je reč o veoma značajnom skupu govori podatak da je 30 posto pronalazaka, koji su ranijih godina izlagani na ovom festivalu kasnije primenjeno u praksi.

Ivona Karan

 

Tagovi:

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Detelinarac
05.10.2021 21:26

Gde?

Gost
Aleksa Ćurčić
07.10.2021 01:08
Odgovori  Detelinarac

Mislim na spensu

Povezane vesti