foto: Pixabay

Centrar za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine danas organizuje mamografske preglede bez zakazivanja i uputa za sve žene starosti preko pedeset godina, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Sve zainteresovane žene mogu doći u Centar za radiologiju u periodu od 13 do 19 časova. 

Prema stopi obolevanja od raka dojke, Srbija se nalazi na sredini liste evropskih zemalja. Međutim, kada se uporede podaci o smrtnosti, Srbija zauzima neslavno drugo mesto, odmah posle Makedonije.

U Srbiji svakog dana, u proseku, od karcinoma dojke oboli 10, a umru četiri žene, govore podaci  Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.  Za godinu dana zabeleženo je novih 3.700 obolelih, i 1.650 smrtnih slučajeva. Prema rečima lekara, karcinom dojke u Srbiji je prvi po smrtnosti od svih karcinoma.

U Nacionalnoj organizaciji “Evropa Dona Srbija” rečeno je da se u Srbiji svake godine otkrije 400 pacijenata sa metastaziranim karcinomom dojke, a medicinska statistika pokazuje da se kod 20 do 30 odsto pacijentkinja kod kojih je rak dojke otkriven i lečen u ranoj fazi, pre ili kasnije pojavljuju metastaze.

Najviše stope obolevanja registruju se u populaciji od 60. do 74. godine, a blagi porast mortaliteta od karcinoma dojke beleži se već od 45. godine, ali je najveća smrtnost od ove bolesti i dalje među ženama od 60. do 69. godine. Stručnjaci to povezuju sa činjenicom da se žene kasno javljaju lekaru, kada je maligna bolest već u uznapredovalom stadijumu, odnosno već su prisutne udaljene metastaze na susednim organima.

 

autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments