Novi Sad je svojom bogatom istorijom i kulturom podstakao male kreativce da istražuju teme i motive, koji su im bili interesantni i da to pretoče u scenario za animirani film. Sve to u sklopu projekta “Novi Sad dečja prestonica kulture”.

Na osnovu iskustava stečenih u obilasku kulturnih institucija Novog Sada, deca su imala priliku da učestvuju u stvaranju animiranog filma po njihovim scenarijima, izmišljenim likovima, pozadinama i dijalozima.

Ideja projekta je da se deca iz Novog Sada i okoline bolje upoznaju sa institucijama kulture u našem gradu, a na osnovu njihovog interesovanja biće napravljen i video-vodič.

“Mi zajedno sa decom posetimo određenu instituciju kulture, tamo im kustosi pričaju o toj instituciji i šta tamo mogu da vide, zanimljivosti. Zatim oni na osnovu toga što su videli, saznali i naučili izdvajaju one stvari koje su na njih ostavile najjači utisak, šta im se najviše dopalo, onda ide snimanje za animirani film koji dalje izradjujemo sa istom tom decom tehnikom od plastelina“, kaže mentorka studija za dečju omladinsku animaciju, Zlata Popov.

Animirani film koje su vredne ruke učenika novosadskih osnovnih škola snimile biće premijerno prikazan na festivalu “Mult most fest” krajem godine.

Izvor: RTV

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments