Foto: Youtube
Nakon što je u Beogradu uhapšena osoba za koju se smatra da je glavna osumnjičena za deljenje piratskog linka filma “Toma” među gledaocima ovog nelegalnog formata pojavilo se pitanje, da li su i oni u opasnosti. 

Kako tvrde stručnjaci, najpopularniji vid prevare jeste preuzimanje filma direktno na računar putem torent fajla i njegovo pokretanje u bilo kom formatu koji nije video, a koji može da sadrži virus ili neki drugi softver za napad na računar korisnika. Mnogi prevaranti maskiraju filmove u .EXE, .MSI ili druge vrste izvršnih fajlova, koje nespretni i neoprezni korisnici pokrenu pre bilo kakve provere i naprave nepopravljivu štetu i računaru i sebi.

Advokat Dušan Stojković, koji se bavi autorskim pravim odgovorio je na pitanje  da li su svi oni koji su u prethodna dva dana delili link ka piratskoj verziji filma, ali i oni koji su na taj način film samo pogledali, zgrešili u očima zakona?

Mislim da su svi oni koji su gledali taj film znali da film gledaju bez ovlaštenja nosioca prava, besplatno, i da krše autorska prava. To važi i za ljude koji su to šerovali na društvenim mrežama. Oni su namerno izvršili povredu autorskih prava” – rekao je  advokat Stojković za Blic.

Producenti filma “Toma”, Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić, oglasili su se ovim povodom.

– Piraterija je nepoštovanje dela. Piraterija je krađa. Piraterija nema dušu. Svaki kadar, svaka kompozicija u filmu “Toma” snimljena je tako da se u njoj uživa na velikom platnu i svim pogodnostima koje nude današnji bioskopi. I upravo tu emociju nikada ne možete doživeti na monitorima kompjutera ili telefona. Ipak, veoma nas raduje činjenica da i pored nelegalnog deljenja filma publika i dalje u velikom broju odlazi u bioskop i na pravi način doživljava priču o Tomi – poručili su Joksimović i Bjelogrlić.

Da podsetimo, osumnjičeni je saslušan u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, gde je priznao krivicu i izneo odbranu.

nsuzivo.rs

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.1
12/10/2021 08:59

Budalaština!!!

Milana
12/10/2021 09:13

Film je bio takodje na yt posle ponoci

BA82
12/10/2021 10:23

Kakva budalastina i paljevina. Nista bitnije u Smrdiji od Tome. Glupost nema kraja…

Veselin
12/10/2021 13:34

A jesu li prešli i u BiH tamo se gleda i šeruje od prvog dana

Last edited 11 meseci ranije by Veselin
Rade
12/10/2021 13:56

Piraterija je za siromasne, zato vam i smeta

Dejan
13/10/2021 20:29

U vreme finansijske krize i bolesti zbog koje mnogi izbegavajh bioskope,trebalo se uvesti bar 500 rsd gledanje online filma,sto bi verujem svako platio,pa i ovo ako je procurelo,treba biti smeker pa u ova ruzna vremena pruziti ljudima neku radost u njihovim domovima.Bavim se ugostiteljstvom,sve namirnice su skocile i opet drzim stare cene kako bi moje musterije bile zadovoljne,a ja cu preziveti i sa minimalnom zaradom,tako je bilo i 99te,i za vreme svetske ekonomske krize.Sram te bilo bjelogrlicu,proklete su to pare i parnice,unistavas zivot nekom mladom momku koji je podelio snimak,necu u zivotu pogledati bilo koji tvoj film,sram te bilo!