Foto: turizamusrbiji.rs
Osnovno tužilaštvo u Peći na Kosovu pokrenulo je istragu protiv opštine Dečani zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada srednjovekovnom pravoslavnom manastiru Visoki Dečani.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj.

„Da, pokrenuli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko radnji“, kratko je rekao.

„Da, pokrenuli smo istragu. U tom pravcu se preduzima nekoliko radnji“, kratko je rekao.

Iako su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće za sve strane, lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da ih sprovedu jer smatraju da imovina pripada društvenim preduzećima „Apiko” i „Ilirija”, a da nikada nije pripadala manastir.

Ocenjuju i da je Ustavni sud legalizovao odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Zbog toga je Ustavni sud Kosova u septembru prošle godine doneo „Odluku o neizvršenju presude” u kojoj je naveo da njegova odluka iz 2016. godine nije izvršena.

U ovoj odluci Ustavni sud navodi da nije nadležan da ocenjuje odgovornost za neizvršenje jedne odluke Suda od strane nadležnih organa, već da ta ocena pripada državnom tužiocu, u skladu sa Krivičnim zakonikom i Zakonom o krivičnom postupku Kosova.

Srpska pravoslavna crkva prekinula je veze sa kosovskim vlastima

U međuvremenu, 3. juna iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić rekao je na svom Tviter nalogu da Srpska pravoslavna crkva (SPC) na Kosovu prekida sve kontakte sa kosovskim vlastima.

Takva odluka doneta je, kako se navodi, zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene etničke i verske diskriminacije Srpske pravoslavne crkve.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u više navrata izjavio da je odluka Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani zasnovana na „diskriminatorskoj“ politici Vlade Srbije iz 1997. godine, kada je sporna zemlja poklonjena manastiru.

Kurti je ranije pozvao predstavnike Srpske pravoslavne crkve na dijalog, ali je taj predlog odbijen jer odluka Ustavnog suda nije sprovedena.

Međunarodna zajednica je godinama unazad pozvala kosovske vlasti da sprovedu odluku Ustavnog suda i dozvole manastiru Dečani da upiše državu u katastar.

U maju su ambasadori zemalja Kvinte (Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država) pozvali vladu Kosova da bez daljeg odlaganja završi pravnu registraciju zemljišta manastira Dečani.
danas.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments